1923Neix el 13 de novembre a Alaior, Menorca, al carrer de la Reina, 43, avui carrer del Porrassar Nou.
1927La seva família es trasllada a Cuba.
1928Retorn de la família a Alaior i començament de la seva escolarització. Primer a l’escola Joan Baptista de La Salle i després a l’escola pública. Durant aquesta època va freqüentar la biblioteca de la Caixa de Pensions d’Alaior.
1929La família s’instal·la a Maó.
1930La família es trasllada a viure a la població del Castell, Menorca, al carrer de Ruiz i Pablo.
1931La família torna cap a Alaior.
1935Els seus pares es divorcien. La mare i els cinc fills es traslladen a Mallorca i s’instal·len al Pont d’Inca, al carrer del Pont, 11.
1939La seva primera feina: venda del diari Baleares (13 de juliol). A l’article Una inolvidable y emocionante hora cero. JMP n’explica els detalls en un article publicat al diari Baleares (26-2-1984).
1942Treballa als tallers de Casa Buades, d’indústria metal·lúrgica (de 15 de juliol a l’11 de setembre).
1942-1945S’allista a la Legió el mes de setembre del 1942 i va al quarter de Dar Riffien (Marroc). El mes de gener del 1943 entra a les oficines i a l’Equip d’Observació i Informació, que s’ocupava entre altres coses, de tasques cartogràfiques i topogràfiques. El 1945 es llicencia.
1943Guanya el primer premi del concurs literari del quarter convocat amb el tema Alma legionaria. Ell va escriure el relat Sangre y nervio.
1944Guanya el premi literari convocat a Dar Rifien amb el tema: Una impresión marroquí. Ell va escriure el relat Sobre el cielo de Raisana.
1944Nomenat redactor en cap del diari Mural de la Quinta Bandera de la Legión. (primers d’agost)
1945Comença la seva tasca periodística com a col·laborador del diari Menorca de Maó amb el relat El mercader del Zoco de Raisana ( 21 de juliol).
1945Es reuneix amb la seva família, que s’havia instal·lat a València i treballa de guixaire (24 de setembre).
1946La família va a viure a Ciutadella. Allà coneix la que més tard seria la seva esposa Maria del Patrocinio Hernando Camps (a la tardor).
1947Comença el Croquis turístico de la isla de Menorca i el Mapa arqueológico de Menorca. JMP va recórrer a peu i en bicicleta tots els camins i llocs de Menorca per a fer les enquestes toponímiques amb la intenció de fer un mapa on quedassin reflectits els topònims i els jaciments arqueològics. Aquesta feina, no remunerada, la podia dur a terme venent vetes, fils i sabons, a més d’altres objectes, als amos i les madones dels llocs que visitava, a més de fer encàrrecs i d’intermediari per a qui ho sol·licitàs, amb la intenció de guanyar uns doblers per a viure.
1947Viatja a Barcelona per motius professionals.
1951Culmina la publicació en làmines del Croquis Turístico de la Isla de Menorca (mapa enquadernat, 12 làmines i un apèndix de 4 làmines) (Mahón, Imprenta Manuel Sintes Rotger) (mes de maig).
1951Participa a la II Exposición de Fotografías de Menorca, organitzada pel Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella, i aconsegueix dos accèssits per les fotografies Sala Hipóstila i Taula de Torre Trencada (mes de juliol).
1951Publica el Croquis arqueológico de la isla de Menorca (1 làmina) (Ciutadella, Gabriel Camps) (mes de setembre).
1952Es casa a Ciutadella dia 21 de juny amb Maria del Patrocinio Hernando Camps. Els diaris Menorca i El Iris se’n fa ressò.
1952Com a secretari del Foto-Club del Cercle Artístic de Ciutadella fa un Parlament de lloança en l’acte d’homenatge al Dr. Alfredo Mallo, president del Foto-Club (12 de juliol).
1952Comença la col·laboració al setmanari El Iris (23 d’agost).
1952Publica els embrions de les cartes arqueològiques de diversos municipis menorquins amb el nom de Monumentos megalíticos del término de Ciudadela (agost, El Iris); Monumentos megalíticos del término de Mercadal (setembre, El Iris); Monumentos megalíticos del término de Mahón (octubre, Menorca); Monumentos megalíticos del término de Ferrerías (octubre, El Iris); Monumentos megalíticos del término de San Luis (novembre, Menorca) i Monumentos megalíticos del término de Villa Carlos (desembre, Menorca).
1952Comença les col·laboracions a la revista Monte-Toro amb l’article «Reductos megalíticos» (mes d’agost/setembre).
1952L’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó nomena Josep Mascaró Pasarius, Josep Allès Quintana i Josep Salord i Farnés socis de mèrit i vocals de la Secció d’Estudis Menorquins, en reconeixement de les seves labors d’estudi o publicacions relatius a Menorca (26 d’octubre).
1952Descobreix a Menorca els gravats rupestres de Biniguarda Vell, Alaior (mes d’octubre).
1952Comença el Mapa general de Mallorca, quan encara tenia la seva residència habitual a Ciutadella (Menorca). Hi treballa fins a 1962.
1952Escriu els guions de dos documentaris del noticiari NODO titulats provisionalment Menorca indómita i Menorca la isla blanca y azul. Va acompanyar i assessorar els càmeres que es desplaçaren a Menorca per a filmar. El documental Menorca indómita es va emetre per RTVE el primer de gener del 1954 (només es visible si s’està registart a RTVE Play).
1952-1956?Secretari del Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella.
1953Secretari de la Secció d’Estudis Menorquins del Cercle Artístic de Ciutadella (des del mes de gener del 1953 i fins al 4 de novembre de 1955. Hi va seguir col·laborant fins a l’any 1970.
1953Publica l’embrió de la carta arqueològica Los monumentos megalíticos de Alayor en dos articles publicats al diari Menorca (dies 8 i 22 de gener).
1953En una excursió amb G. Florit Piedrabuena, seguint un pla d’investigació sobre restes arqueològiques, troben pintures rupestres d’una cova del lloc de Torre Llafuda i altres troballes pels voltants (mes d’abril).
1953Fa la conferència Los grabados rupestres de Menorca al Club Nàutic de Ciutadella (mes d’abril).
1953Fa la conferència Grabados rupestres y urnas cinerarias al Cercle Artístic de Ciutadella.
1953Inicia les col·laboracions al diari Baleares: Los monumentos megalíticos de Serra de la Font (25 de juliol ).
1953Pronuncia la conferència La cultura de los talayots en la isla de Menorca a l’Institut Britànic de Barcelona (27 d’octubre). El Diario de Menorca i El Iris se’n van fer ressò.
1953Fa una conferència a l’Institut Francès de Barcelona.
1953Publica dues làmines del Croquis turístico de Mallorca (mes d’octubre).
1953Pronuncia la conferència La cultura de los talayots en la isla de Menorca a la societat del Cercle Artístic de Ciutadella (24 de novembre).
1953Comença la col·laboració al Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana (BSAL): «Las notas de prehistoria menorquina de don Gabriel Llabrés i Quintana».
1953Comença les col·laboracions a la Revista Ibérica: «Los talayots en la zona norte de Menorca».
1953Conjuntament amb la pintora Nina Camps Vives fa els escuts heràldics per al sostre del Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella. JMP va fer els dibuixos sobre paper, i Nina Camps els va traspassar damunt peces de tauler i els va policromar d’acord amb les indicacions sobre els colors que JMP li donava. Un document detalla el significat dels escuts d’armes.
1953Publica el Nomenclátor de Menorca. Catálogo de accidentes de la costa. Catálogo de fincas rústicas y breves notas arqueológicas. (Ciudadela, Gabriel Camps). Aquest versió digital del nomenclator no és completa. Va sortir una edició posterior que podeu consultar en aquest enllaç.
1953 o 1954És vocal de la Comissió Provincial de Monuments Històrics i Artístics de Balears.
1954Es fa soci de The British Institute (5 de gener).
1954Anuncia el pla de publicació de les Monografías menorquinas, per lliuraments, al setmanari El Iris (6 de febrer). I es publica el primer lliurament de El Acta de Constantinopla de Josep Salord Farnés. JMP va tenir la idea, va fer el projecte i en va ser el director des del principi.
1954Conferència La idea de Dios en el hombre prehistórico, organitzada per la Societat de Ciències de Palma, dins els Seminarios de Formación (7 d’abril). El setmanari El Iris publica una notícia (dia 24)
1954Nomenat auxiliar de l’Arxiu, Museu i Biblioteca de Maó (9 d’abril). En va prendre possessió cinc dies després.
1954Conferència a Pollença El hombre prehistórico en la comarca de Pollensa. Sala d’actes Club Pollensa. (5 de maig).
1954S’afilia a la Falange Española Tradicionalista y de las J.O.N.S. (3 de juny).
1954Obté el primer premi del V Concurso Nacional de Fotografia organitzat pel Foto-Club del Centre Artístic de Ciutadella en la modalitat Contraluces (23 de juny).
1954Comença la col·laboració a la revista Tramontana, editada per la Casa de Menorca a Palma: «Los megalitos de Menorca encierran un capítulo entero de la historia del Mundo. Grabados y pinturas rupestres, mensajes milenarios de civilizaciones desaparecidas». Coautor amb Maurice Déribéré (mes de juny).
1954S’incorpora a l’Equip de Recerques Submarines de l’Agrupació Excursionista de Catalunya, desplaçat a Menorca per a explorar la cova de na Polida de Fornells (mes d’agost).
1954Participa a Son Bou a una exploració arqueològica submarina (29 de setembre).
1954Conferència: La Prehistoria de la isla de Menorca, a la Biblioteca Popular Francisco Tarazo de la Diputació de Barcelona, a Granollers (Vallès Oriental) (17 d’octubre). Una notícia del Menorca se’n fa ressò.
1954Pren part en la constitució de l’Agrupació d’Estudis Oceanogràfics i de Recuperacions Arqueològiques Submarines. JMP és el secretari i el cap de les seccions d’arqueologia i geografia, que es va fer a Ciutadella de Menorca (mes de desembre).
1954Primera col·laboració a la revista Ampurias: «Las cuevas prehistóricas y los grabados rupestres de Menorca», n. 15-16 (1953-1954).
1954Publica Homenaje de Ciudadela al almirante Farragut (Monografías menorquinas, 4) (Ciudadela, José Allés Quintana).
1954Publica Las Taulas. Contribución al conocimiento de la prehistoria de Menorca (Monografías menorquinas, 5) (Ciudadela, José Allés Quintana). Un article se’n fa ressò.
1954Mapa Turístico de Menorca, (Talleres Al·lés), 1 full plegat, 24 cm.
1954Plano de Ciudadela con el proyecto de ampliaciones urbanas del patronato Virgen de Monte-Toro, entidad benéfica de construcción. Ciudadela (Menorca) (Talleres Al:lés), 1 full plegat, 24 cm.
1955Publica la separata La religión en la toponimia de Menorca a la Revista Monte Toro, n. 120 (mes de febrer).
1955Col·laborador de la Comisaría Insular de Excavaciones Arqueológicas de Menorca (a partir del 2 de febrer).
1954? o 1955?Fa la conferència Exploraciones arqueológicas submarinas, al Club Nàutic de Ciutadella (Menorca)
1955Conferència Menorca, l’illa del vent i dels talaiots. Feta a la Secció de Ciències i Arts del Centre Excursionista de Catalunya de Barcelona (7 de març).
1955Corresponsal informatiu dels Servicios CIFRA (información nacional) i ALFI (información deportiva) de l’agència EFE (a partir del 8 de març).
1955Fa la conferència Menorca, isla del viento y de los talayots, a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó, amb projecció de diapositives (18 de març). El diari Menorca se’n fa ressò. (22 de març).
1955Fa la conferència La prehistoria de Menorca, grandiosa manifestación arquitectónica de una civilización desaparecida, al Patronat Sant Joan Baptista de La Salle d’Alaior (21 d’abril).
1955És corresponsal gràfic i informatiu del diari Baleares (a partir del 27 de maig).
1955És designat col·laborador oficial del Plan Nacional de Excavaciones Arqueológicas Submarinas dentro de la isla de Menorca, «confiriéndole con ello la autoridad de la Comisión designada a este objeto por el Ministerio de Educación Nacional, para intervenir en todo trabajo que se efectúe en las costas de la Isla con finalidades arqueológicas o que pueda proporcionar hallazgos de interés arqueológico» (signat J. de C. Serra Ràfols) (30 de juny).
1955Fa la conferència Arqueologia submarina a Villacarlos. (5 d’agost)
1955Nomenat soci numerari de la Sociedad de Historia Natural de Baleares (8 d’octubre).
1955Participa a la VIII Reunión Anual de Arqueología com a co-delegat insular del Plan Nacional de Excavaciones Arqueológicas Submarinas, representant Menorca, a Badalona (23 d’octubre).
1955Comença les col·laboracions a la premsa peninsular: La Vanguardia, ABC, Pueblo, etc. com a corresponsal de l’agència EFE.
1955Publica Itinerario turístico de Menorca. Primera parte (Monografías menorquinas, 13) (Ciudadela, José Allés Quintana).
1955Mapa arqueológico de la isla de Menorca, 2ª ed., Ciudadela (Imp. de Gabriel Camps), 1 mapa en blanc i negre de 47 x 68 cm.
1955Comença les col·laboracions a la Revista de Menorca de Maó: «Las Cuevas prehistóricas de Els Tudons».
1956?Fa una projecció de diapositives comentades amb el títol Paisajes típicos y monumentos megalíticos de Menorca al col·legi Sant Francesc de Palma (8 de gener).
1956Participa en els actes d’una Festa Menorquina, organitzada per la Casa de Menorca a Palma conjuntament amb Amigos de Mallorca i Agrupació Fotogràfica Mallorca, en pro de la germanor balear, celebrada en el Círculo de Bellas Artes. Fa una projecció comentada de diapositives en color titulada «Paisajes típicos y monumentos megalíticos de Menorca» (22 de gener).
1956Fa una conferència sobre arqueologia a Villa-Carlos (El Castell). El diari Menorca en recull la notícia.
1956Participa en l’Entronització Submarina de la Mare de Déu del Toro feta entre la Farola i el castell de Sant Nicolau de Ciutadella (5 d’agost). L’acte va ser recollit en una crònica de JMP al Boletín Oficial del Obispado de Menorca (pàgines 83-87).
1956Obté la llicència per a fer exploracions submarines com a escafandrista autònom, atorgada per la Comandancia Militar de Marina de Menorca (10 d’agost).
1956Obté el tercer premi de l’Agència Cifra per la informació de caràcter especial més interessant del mes com a corresponsal de Ciutadella. Aquest premi mensual va adreçat als corresponsals de l’agència (novembre).
1956Publica Los caminos militares romanos de Menorca (Monografías menorquinas, 23) (Ciudadela, José Allés Quintana).
1956Publica «El poeta de Menorca» dins la Monografía menorquina, 24, Ángel Ruiz y Pablo: poeta de Menorca, de Pedro Hernández Sastre i altres autors (Ciudadela, José Allés Quintana).
1956Mapa turístico de Menorca, 2º ed., Ciudadela (Menorca) (Talleres Al·lés), 1 full de 323 x 448 mm. plegat.
1956Croquis turístico de la isla de Menorca del general de las Islas Baleares. Escala 1:31 250. Mahón: Imprenta Manuel Sintes Rotger, 1 mapa en 12 fulls de 31 x 44 cm en color + 7 fulls de nomenclàtor (Mides muntat : 90 x 155 cm).
1956-1961Dirigeix el setmanari El Iris.
1956-195-?Dirigeix les Monografías mallorquinas (col·lecció Talaiot).
1957-19–?Dirigeix la revista mallorquina Tramontana (a partir del mes de gener).
1957Es trasllada amb la seva família a Palma, a la plaça de Francesc García Orell, també coneguda per plaça de les Columnes i plaça Redona (mes de gener).
1957És part del jurat dels premis Francesc d’Albranca, de relats curts sobre Menorca, convocats per la revista Tramontana i patrocinats per l’editorial Atlante i per la Casa de Menorca a Palma (mes de gener).
1957A Cala Pi (Llucmajor) descobreix un gravat rupestre a l’interior d’una cova prehistòrica d’enterrament. Un article publicat el 10 de març de 1957 recull la troballa.
1957Rep el Premi Jaume I d’Investigació Històrica de l’Institut d’Estudis Catalans per Els Monuments megalítics a l’illa de Menorca (23 d’abril). Publicat l’any 1958.
1957Assisteix com a delegat informador de la premsa local i de l’Agència de Madrid al Vè Congrés Internacional del Quaternari INQUA, a les jornades celebrades entre el 10 i 13 de setembre a Mallorca.
1957Participa als actes organitzats per l’Obra del Diccionari (Alcover- Moll) per a retre homenatge a la memòria de mossèn Alcover (1r de novembre).
1957L’Estudi General Lul·lià adopta el Mapa General de Mallorca de JMP per a la confecció d’un fitxer toponímic mallorquí, i Francesc de B. Moll li n’encarrega la redacció.
1957Publica Heráldica menorquina ( Monografías menorquinas, 35) (Ciudadela, José Allés Quintana).
1957?1958?Pronuncia la conferència Los grabados rupestres en Menorca al Cercle Artístic de Ciutadella.
1958A més de col·laborador és redactor del diari Baleares (a partir de primers de febrer).
1958Va a Cabrera per motius d’arqueologia, amb l’autorització de l’exèrcit, acompanyat per catorze persones més, entre les quals hi ha Mossèn Josep Salord Farnés, Francesc de Borja Moll i Aina Moll Marquès, (del 25 al 30 de setembre).
1958Pren la iniciativa de publicar una edició facsímil de l’Acte sobre la desgràcia de Ciutadella fet en la ciutat de Constantinoble a 7 de Octubre de 1558 amb motiu del quart centenari. JMP i Josep Salord i Farnés en van escriure la introducció.
1958Publica Els monuments megalítics a l’illa de Menorca (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans).
1958Pren part en l’organització dels Jocs Florals celebrats a Ciutadella.
1959És admès com a associat al Cercle de Belles Arts de Palma (27 de juny).
1959L’exèrcit autoritza JMP i Mn. Josep Salord i Farnés a fer una excursió arqueològica a l’Illa de Cabrera (4 de setembre)
1959Obté la llicència de conducció de ciclomotors fins a una cilindrada no superior a 75 cc (10 de setembre).
1959És el soci actiu nombre 35 del Centro de Estudios Interplanetarios i delegat de la Sexta-Zona de Baleares a partir del 14 de setembre de 1959.
1959Publica Arqueología submarina de Menorca (Monografías menorquinas, 42) (Ciudadela, José Allés Quintana).
1959Comença les col·laboracions a la revista Mundo Subacuático, de la qual Antoni Ribera Jordà és el director.
1959Localitza un talaiot situat a Son Lluc, al puig de Son Corb a Son Servera.
1960Fa la primera col·laboració a la secció Díganos ud. algo del diari Baleares. Publica l’article «En Mallorca aún quedan vagabundos» (24 de febrer 1960, pàgina 4).
1960Ingressa a la Societat Arqueològica Lul·liana (27 de febrer ).
1960És membre del jurat del I Concurs Teatral de Ràdio Popular de Menorca (mes d’abril).
1960El Consejo Superior Geográfico, a través del director de l’Escuela Topográfica de Madrid, José M. Torroja, li demana la col·laboració per a la revisió de la toponímia de diversos fulls del Mapa Topográfico Nacional (5 de maig). L’endemà, dia 6, accepta, mitjançant una carta, revisar els fulls corresponents a Mallorca, Menorca i Cabrera .
1960Comença la col·laboració al Boletín de la Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Palma amb la comunicació «La toponimia de Mallorca» (octubre-desembre).
1960Fa la comunicació «Aportación española a la Bibliografia Submarina Mundial», al I Congrés d’Activitats Subaquàtiques. Barcelona.
1960Publica D. Gabriel Llabrés Quintana i Menorca (Monografías menorquinas, 44) (Ciudadela, José Allés Quintana).
1960Comença l’aprenentatge de l’anglès amb un professor nadiu, Robert James Kenyon.
1961Rep el Premi Ciutat de Palma 1960 Josep Maria Quadrado per La Cultura de los Talaiots. Contribución a su conocimiento. (21 de gener)
1961És reelegit per al càrrec de vocal de la Casa de Menorca a Palma (18 de març)
1961Comunicació al III Congresso Internazionale di Archaelogia sottomarina. Barcelona 1961, Bordighera 1971: «El tráfico marítimo en Mallorca en la antigüedad clásica».
1961Publica Notas de prehistoria menorquina (Monografías menorquinas n. 52) (Ciudadela, José Allés Quintana).
1962Es soci cooperador de la Cámara Oficial de Comercio, Industria y Navegación de Palma. (4 de juliol)
1962Fa una conferència al Centro Internacional Luís Vives (imatge 1 i imatge 2) titulada Mallorca prehistórica, en castellà i en anglès, amb el següent guió: 1) La Mallorca que el turismo no conoce, 2) Poblados fortificados y tumbas de hace tres mil años i 3) Arqueología submarina de Mallorca. L’explicació la il·lustra amb diapositives (27 de juliol).
1962Fa la conferència Prehistoria de las Baleares, a l’acte de cloenda del III Consejo de Actividades Culturales del SEU de Cataluña y Baleares, al saló de sessions de la Diputació Provincial, a Palma (5 de novembre). Un article se’n fa ressò.
1962Pronuncia la conferència a la Pobla: Coves, talaiots i altres megàlits de la comarca de Sa Pobla (22 de desembre).
1962Acaba la publicació del Mapa General de Mallorca: Croquis topográfico a escala aprox. 1:31.250 . Mahón (Imprenta M. Sintes), 68 fulls de 31,5 x 43 cm, en color.
1962Mapa arqueológico de la isla de Menorca, 2ª ed. Escala 1: 76.899. Ciudadela (Imprenta Gabriel Camps), 1 mapa en color.
1962Comença les col·laboracions a la revista Lluc. Conjuntament amb Cristòfol Veny hi publica «Quatre lingots de plom romans».
1962És un dels membres fundadors de l’Obra Cultural Balear (OCB).
1962Fa la conferència Monumentos prehistóricos en La Puebla al Salón-Biblioteca de la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros de la Pobla.
1962Publica Contribución al conocimiento de la primera edad del bronce en Mallorca conjuntament amb Bartomeu Font Obrador. Palma de Mallorca, J. Mascaró Pasarius (col·lecció Talaiot de Monografías mallorquinas, 2).
1962Publica Tipología de los monumentos megalíticos de Mallorca conjuntament amb Bartomeu Font Obrador. Palma de Mallorca, J. Mascaró Pasarius (col·leccióTalaiot de Monografías mallorquinas, 3).
1962Publica la traducció de l’obra Some Rock-cut Tombs and Habitation Caves in Mallorca de W.J. Hemp amb el títol de Cuevas artificiales funerarias y de habitación de Mallorca. Palma de Mallorca, J. Mascaró Pasarius (col·lecció Talaiot de Monografías mallorquinas, 1).
1962-1967Publica el Corpus de Toponimia de Mallorca (6 volums). Editat per J. Mascaró Pasarius.
1963Es fa soci de l’Istituto Internazionale di Studi Liguri (1r de gener).
1963Rep el Premio de los Premios Ciudad de Palma 1962 (mes de gener).
1963És vocal de prensa y propaganda de la Casa de Menorca a Palma (4 de març).
1963-1980És nomenat vocal de la Junta de Govern de la Societat Arqueològica Lul·liana (11 de març ).
19631963. Viatja a Menorca amb Bartomeu Font Obrador, delegat regional del Servicio Nacional de Excavaciones a Llucmajor; Gabriel Llompart Moragues i Cristòfol Borràs Reixach. Hi van per a estudiar detingudament monuments prehistòrics menorquins, pel que fa a la seva morfologia i per a comparar-los amb els mallorquins i sards. Una de les visites importants va ser al talaiot de Sant Agustí Vell , a El Migjorn Gran (del 16 al 18 de març). El viatge va ser recollit en una notícia al diari Baleares (mes de març). Aquest mateix any torna a visitar el talaiot de Sant Agustí Vell amb el professor Giovani Lilliu i Enrico Atzeni ((25 al 27 de maig). I hi torna tot sol en una tercera ocasió per aixecar la planimetria de coves, talaiots i navetes de Menorca. (del 10 al 16 de setembre).
1963Entra a formar part de l’equip d’entrevistadors a l’empresa INSO.SL (Investigaciones Sociológicas Madrid) (29 d’abril).
1963Fa la conferència Prehistòria de Ses Salines a les Salines (mes de maig).
1963Fa la conferència Prehistoria de Llucmajor al saló de sessions de l’Ajuntament de Llucmajor, amb projecció de diapositives de monuments prehistòrics, dins els actes culturals celebrats amb motiu de la Festa de la Hispanitat (12 d’octubre). Aquest article se’n fa ressò.
1963Publica El talaiot de Sant Agustí Vell a Cuadernos Tramontana. Palma de Mallorca, Casa de Menorca.
1964És vocal de prensa y propaganda de la Casa de Menorca a Palma (mes de març).
1964Rep el Premi Josep Puig i Cadafalch d’Arqueologia per Prehistoria de las Balears (23 d’abril).
1964Fa la conferència Prehistòria de Mallorca i monuments megalítics d’Alaró, organitzada a Alaró per la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de la Baleares ( 5 de juny).
1964Rep un homenatge de simpatia i admiració de la Casa de Menorca a Palma (14 de juny).
1964S’inaugura una exposició d’artistes del Baleares a les Galeries Costa de Palma. Una de les obres és el gran mapa de Mallorca de JMP (14 de juliol).
1964Viatja a Menorca i hi està durant uns dies per motius professionals (8-13 d’octubre). Una entrevista publicada al Menorca recull els seus projectes a l’illa.
1964Viatja a Menorca acompanyat del geògraf Bartomeu Barceló i Pons per motius professionals (16 de novembre). Una notícia va recollir la seva estada (16 de novembre).
1964Associat amb George Bowden, es converteix en fabricant de guitarres clàssiques espanyoles amb l’objectiu d’exportar-les a Anglaterra, al Canadà i als Estats Units. Viatgen a València per a cercar un bon constructor de guitarres, que va finalment va ser José Ortí Beneyto.
196- ?Presideix la Casa de Menorca a Palma.
1964Publica Coves, talaiots i altres megàlits de la comarca de Sa Pobla (Palma, Imprenta Politécnica).
1964Publica les traduccions dels articles Notes on the “megaliths” of south-eastern Italy as related to Eurasian “megaliths” de Franco Biancofiore amb el títol Observaciones sobre los “megalitos” del Sudeste de Italia relacionados con los Eurasianos; Rock-cut tombs in Mallorca and near Arles in Provence de W. J. Hemp amb el títol Cuevas artificiales funerarias de Mallorca y de Arles (Provence); i The Cave of San Bartolomeo, Sardínia, d’Enrico Atzeni amb el títol La cueva de San Bartolomeo (col·lecció Talaiot de les Monografías mallorquinas, 4).
1964Publica Prehistoria de Alcudia. Avance del catálogo de sus monumentos megalíticos, separata de La Sección histórica del Archivo Municipal de la fidelísima ciudad de Alcúdia, de J. Lladó i Ferragut (Palma, Imprenta Sagrados Corazones).
1965Vocal de propaganda de la Casa de Menorca a Palma (20 de febrer).
1965Acompanyat de Francisco Pérez, descobreix un talaiot i un turó fortificat a la vall de Sóller (primers dies de juny).
1965Fa la conferència Menorca: geografía e historia a l’Hermandad de los Santos Cosme y Damián (11 de juny).
1965Presideix la Casa de Menorca a Palma (sabem que el 13 de juny ja n’era president).
1965El delegat provincial a les Balears del Ministeri d’Educació Nacional li encarrega oficialment la redacció de l’Inventario resumido de monumentos y restos prehistóricos y protohistóricos de Mallorca y Menorca a efectos de su protección oficial (28 d’agost).
1965Fa els gràfics del llibre 50 excursiones a pie por la isla de Mallorca de Gabriel Font Martorell.
1965Publica, en edició bilingüe, el llibre Menorca la isla blanca y azul/The white and blue island (Palma, J. Mascaró Pasarius).
1965Publica un petit Mapa de Menorca y planos de Mahón y Ciudadela, en espanyol i en anglès (Gráficas Miramar).
1965Publica una versió modificada del Mapa Arqueológico de Menorca (Palma, Gráficas Miramar).
1966Director de la secció cartogràfica acabada de crear en aquell moment al diari Baleares (al començament de l’any).
1966Fa la conferència Cultura prehistórica balear amb projecció de diapositives a l’Escola de Turisme de Palma (5 de febrer).
1966Fa la conferència, en anglès, Mallorca: An open air archaeological museum al Club Internacional del Terreno (28 de febrer).
1966La Comissió de Monuments Històrics i Artítics de Balears agraeix a JMP l’aixecament dels plans de la Torre del Senyal (mes de juny)
1966Viatja a Perpinyà amb motiu dels actes de lliurament de l’estàtua jacent del Rei Sanç a aquesta ciutat, en representació de la Societat Arqueològica Lul·liana. Una notícia recull l’esdeveniment (mes de juny).
1966-1969Comença la participació en la nova secció setmanal Excursionismo del diari Baleares. En aquesta secció Benigne Palos descriu la ruta i JMP en fa els gràfics. La primera publicació la va fer el dia 21 d’octubre del 1966.
1966És vocal de Cultura de la Casa de Menorca a Palma.
1966Publica Un «incunable» de la arqueología española: Carta arqueológica de Migjorn Gran (Menorca),1817-1966 (Barcelona: Diputación Provincial de Barcelona, Instituto de Prehistoria y Arqueología).
1967És jurat dels Premios de Urbanismo 1966 per les festes de Sant Antoni (mes de gener).
1967És vocal de Premsa i Propaganda de la Casa de Menorca a Palma (12 de febrer).
1967Publica Inventario de los monumentos megalíticos y restos prehistóricos y protohistóricos de Mallorca. I també Inventario de los monumentos megalíticos y restos prehistóricos y protohistóricos de Menorca. Palma de Mallorca, Ministerio de Educación y Ciencia.
1967Viatja al Museo Arqueológico Nacional de Madrid per a fotografiar els Toros de Costitx o Caps de Bou (mes de març).
1967Viatja a Menorca amb Bartomeu Enseñat per a visitar els principals monuments arqueològics de l’illa i el museu arqueològic de la Casa de Cultura a Maó (11 de març).
1967Participa al X Congreso Nacional de Arqueología, Menorca, 1967, amb la comunicació «La taula como símbolo taurolátrico». El diari Menorca en va recollir la notícia. (mes d’abril)
1967Viatja a Barcelona per participar en l’homenatge a Eduard Ripoll Perelló i fa un parlament. En aquest acte Bartomeu Font Obrador i JMP representen la Societat Arqueològica Lul·liana, l’Obra Cultural Balear, l’Estudi General Lul·lià i l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó. Durant aquest esdeveniment es va produir una anècdota recollida en un article (principi de juliol).
1967Fa la conferència La arqueología y la prehistoria en Baleares a la sala d’actes del Club del Universitario de Palma, dins el cicle de conferències Baleares, centro del Mare Nostrum (18 de novembre). Una notícia a La Hoja del Lunes se’n fa ressò. Imatge 1 i imatge 2
1967Participa en l’exploració de les aigües de l’illa del Sec de la badia de Palma. L’excavació arqueològica submarina de la nau grega del segle IV aC.
1967Publica Inventario de los monumentos megalíticos y restos prehistóricos y protohistóricos de Mallorca i Inventario de los monumentos megalíticos y restos prehistóricos y protohistóricos de Menorca. Palma de Mallorca, Ministerio de Educación y Ciencia.
1967És nomenat membre corresponent de la Real Academia de la Historia . El títol d’acadèmic el va rebre el dia 15 de desembre.
1968Rep el Siurell de Plata al Mejor Mallorquín del Año 1967 del diari Última Hora (mes de gener).
1968Fa una conferència al Saló Vermell del Cercle de Belles Arts de Palma sobre arqueologia balear acompanyada d’una projecció de diapositives en color (10 de febrer).
1968Rep un homenatge de la Casa de Menorca a Palma pels mèrits assolits amb les seves investigacions arqueològiques (14 de febrer).
1968Fa la conferència Puntos oscuros de la historia de Mallorca a la Congregació Mariana de Palma (14 de febrer).
1968Fa una conferència al Círculo Mallorquín sobre prehistòria balear, il·lustrada amb la projecció d’una pel·lícula en color dels monuments prehistòrics de les nostres illes, dins el cicle de conferències Prehistoria i Folklore (19 de febrer).
1968Publica Prehistoria de las Balears. Palma, Ed. J.Mascaró Pasarius. El Menorca en dóna la notícia (22 de febrer)
1968Accepta la proposta del president honorari Epifanio de Fortuny de pertànyer a l’ Institut de Culture Méditeranée com a representant a les Illes Balears (mes de febrer).
1968Acompanyat de Bartomeu Font Obrador, Bartomeu Enseñat i T. Martí Descloux, visita els Antigons a Santa Maria. Examinen objectes d’interès arqueològic que allà han aparegut i també un curiós pou que té unes grans pedres en el revestiment interior que semblen col·locades amb tècnica talaiòtica (mes de febrer).
1968Viatja a Maó per preparar un treball sobre arqueologia menorquina (mes de març). Un article del diari Menorca s’en fa ressò.
1968Obté el permís de conduir. Un article-relat de JMP n’explica els detalls (mes d’abril).
1968Homenatge de la Societat Arqueològica Lul·liana a JMP per la culminació del Corpus de Toponimia de Mallorca (12 de maig).
1968Es desplaça, a petició de l’Ajuntament de Maó, a Menorca per tal d’esbrinar el valor arqueològic d’una pedra amb una inscripció romana trobada a una paret de Torrelló de les Llorences, al municipi de Sant Climent (15 de maig). L’investigador Joan C. de Nicolás Mascaró va fer un treball, als anys 80, on surt la transcripció i la traducció de la inscripció dedicada a l’emperedor romà Caracalla. El podeu llegir aquí.
1968Pren part, com a representant de Menorca, a la comissió organitzadora de l’homenatge a l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, patrocinat per Eliseo Feijoo, subdirector de Baleares (mes de juliol).
1968En un viatge a Menorca troba una antiga cantera de morters a Binibeca i en fa un article. Una notícia del diari Menorca també recull la troballa (18 de setembre).
1968Publica el Plano General de Palma y alrededores (12 fulls). Palma de Mallorca, Ed. J. Mascaró Pasarius, Graficas Miramar. L’esdeveniment va generar una notícia a la premsa (21 de setembre). JMP mostra el Pla de Palma muntat.
1968Col·laborador de la publicació local Ciudad de Alcudia, el nombre 1 de la qual surt el mes d’octubre.
1968-1969Patrocina i promou el Concurso Escolar de Arqueología Menorquina, que organitza el diari Menorca. Una sèrie d’articles en donen detall (el concurs comença el mes de novembre de 1968 i dura 24 setmanes).
1968Fa la conferència Prehistoria de Alcudia y su comarca al local social del Club de Alcudia. Acompanya la conferència amb una projecció de diapositives (20 de desembre).
1968És secretari dels premis Siurell de Plata i dels nous premis Siurell de Fang.
1968Pren part en la Fundació del Patronato de Excavaciones Arqueológicas Submarinas.
1968Participa al XI Congreso Nacional de Arqueología, Mérida, amb la comunicació «Antiguos depósitos de agua de las Baleares. Contribución al conocimiento de la captación y conservación de agua en los poblados y cuevas de habitación prehistóricos».
1968Premi Dr. Joan Ramis i Ramis d’Història i Arqueologia de l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó per l’obra Las Taulas: testimonio de la fe religiosa y de la capacidad creadora de los paleomenorquines.
1968Rep un homenatge de l’Ajuntament de Palma en reconeixement i gratitud pels rellevants mèrits en favor de la ciutat (31 de desembre).
1969Conferència amb projecció de diapositives a l’Escola de Turisme de l’Estudi General Lul·lià de Palma sobre el tema Cultura prehistórica balear (principi d’any).
1969Fa la conferència Toponímia de Bunyola organitzada per la parròquia del poble de Bunyola (mes de febrer?).
1969Publica el primer fascicle de la Historia de Mallorca. (23 d’abril).
1969Participa amb Antoni Sbert Nicolau en el VII Gran Premio Internacional Rally Mediterráneo Atlántico (Barcelona, 30 d’abril – Lisbona, 28 de maig) amb el Renault matrícula PM 937, propietat d’Antoni Darder Andreu. En l’etapa que va de Sindra a Estoril van fer aturada al cap de la Roca, la terra més occidental d’Europa des d’on van partir les caravel·les de Portugal en la recerca de nous mons.
1969Pronuncia una conferència sobre prehistòria de Santa Maria, amb projecció de diapositives, a la sala d’actes del convent de les monges. La conferència és amb motiu d’un acte en homenatge a la poetessa Maria Antònia Salvà en el centenari del seu naixement (8 de setembre).
1969Participa, parlant sobre història de Mallorca, en el Curso de capacitación de actividades de tiempo libre, a l’alberg de la Victòria de la Secció Femenina d’Alcúdia, dirigit a alumnes del curs de Magisteri. Hi havia 83 alumnes procedents de Madrid, Girona i les Balears (mes de setembre).
1969Viatja a Menorca i fa una conferència al Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella en ocasió del XXXVI aniversari de la Fundació de Falange (28 d’octubre).
1969Fa una conferència a Menorca, possiblement a Maó (29 d’octubre).
1969El mes de novembre és a Barcelona i va al Pirineu per a fotografiar dòlmens.
1969És a La Manxa per a visitar els túmuls de Motillas (Conca) i La Platera a Alcázar de San Juan (Ciudad Real). Li van donar un diploma de l’orde dels escuders anomenats Sanchos (mes novembre).
1969Fa la conferència Prehistòria de Mallorca al Foment de Cultura de Muro (12 de desembre).
1969És comissari esportiu del Ral·li Mallorca.
1969És informador-corresponsal del Centre d’Estudis Interplanetaris.
1969És vocal de Premsa i Propaganda de la Casa de Menorca a Palma.
1969Publica el Nomenclátor del Plano general de Palma y alrededores. Palma de Mallorca, Ed. J. Mascaró Pasarius.
1969Publica el Mapa turístico de Menorca, que inclou el pla de Ciutadella. Impremta Alfa. DL PM 955-1969
1969Publica la Notícias para la carta arqueológica de la comarca de Santanyí, conjuntament amb Cosme Aguiló (BSAL).
1970És nomenat vocal de Premsa i Propaganda de la Junta Directiva de la Casa de Menorca a Palma (8 de febrer).
1970Patrocina i pren part en l’organització del Concurso de Historia y Arqueología Mallorquinas del diari Baleares (14 de febrer).
1970Participa en l’exploració de les aigües de l’illa del Sec que es va fer amb el vaixell de guerra Poseidón. A la fotografia de l’enllaç hi surten: a l’esquerra, Catalina Enseñat, co-directora de l’excavació de la jornada, parlant amb JMP i, més a la dreta, Bartomeu Enseñat, entre altres, davant l’estesa de fragments d’àmfora i altres tipus de ceràmica procedents de la nau grega enfonsada (mitjans d’abril).
1970Viatja amb trenta membres de l’Obra Cultural Balear (OCB) a Menorca per estrényer llaços de germanor cultural entre Mallorca i Menorca. (del 12 al 14 de setembre). El diari Menorca va publicar una notícia del viatge.
1970Participa en el IV Congrès International d’Archéologie Sous-marine (Niça, 1970) amb la comunicació «Avance a la Carta Arqueológica Submarina de Mallorca» (mes d’octubre).
1970Va amb Miquel Roig i Antoni Prohens a Son Toni Amer (Campos) a veure un jaciment arqueològic que havia trobat el propietari de la possessió (final d’octubre).
1970Va a veure les ruïnes Lucentum Tossal de Manises, a Alacant, amb Antonio Finia Moyano (10 de novembre).
1970Fa la conferència Los monumentos megalíticos de las Islas Baleares i projecta una pel·lícula sobre el tema a l’auditòrium del Museu Arqueològic de Barcelona (26 de novembre).
1970Fa part del jurat qualificador del concurs Ideas para el emblema de la ciudad de Manacor amb Jaume Lladó Ferragut i el prevere Jaume Lliteras, en el qual va ser premiat el projecte d’Antoni Riera Nadal en la segona convocatòria (mes de novembre).
1970Va a Menorca, embarcat en el vaixell Little-Rock de la Sisena Flota dels Estats Units, per a assistir a la descoberta d’un monument a l’almirall Farragut a Ciutadella.
1970És a Elx i visita la cova de Parpalló, que va ser excavada per Lluís Pericot, i les ruïnes d’Illice.
1970És soci del Clube Português de Automoveis Antigos.
1970Escriu el guió, com a documentalista, del programa Els palaus de Mallorca per a TVE.
1970Forma part de la comissió executiva del Patronato Provincial de Excavaciones Arqueológicas Submarinas de las Islas Baleares.
1970-1975És coordinador, coautor i editor de la Historia de Mallorca (5 volums).
1970Publica Notícias para la Carta arqueológica del término de Campos conjuntament amb Cosme Aguiló (BSAL).
1971Es soci de número del Cercle de Belles Arts de Palma (1 de gener).
1971Va a Sevilla, a veure El Alcázar, i a Córdoba (mes de març).
1971Fa la conferència La prehistoria de Mallorca y su riqueza monumental a la Congregació Mariana (4 de març).
1971Viatja a Formentera per a la recerca de testimonis arqueològics de la invasió dels normands ( 28 de maig).
1971Rep un accèsit al premi del Concurso Nacional de Prensa 1970 del Grupo Sindical Nacional de Auto Escuelas (mes de juny). Una notícia recull el guardó.
1971És vocal del Foment de Turisme de Mallorca. Quan Jaume Ensenyat n’era president i va renovar el comitè executiu de l’entitat. Ho recull una notícia del Baleares (31 de juliol)
1971El mes de juliol o el mes d’agost col·labora en els Cursos de Capacitación de Actividades de Tiempo Libre fets a l’Albergue de Juventudes Crucero Baleares en el torn de magisteri de la Sección Femenina del Movimiento.
1971És a Jaén dia 7. Visita la ciutat i castell de Santa Catalina, Úbeda, Sierra de Cazorla, Baeza, Linares i Bailén. El dia 10 va a Granada, on visita els dólmens de la Peña de los Gitanos, situats a Montefrío. El viatge acaba el dia 12 a Cartagena (mes d’octubre).
1971Participa al XII Congreso Nacional de Arqueología, Jaén 1971. Hi presenta la comunicació: «Biniaiet (Mahón, isla de Menorca). Excavaciones de A. Vives- F. Hernández Sanz (1916)», conjuntament amb Joan Hernández Mora.
1971És a Tunísia, a l’oasi Sidi Bou Said (14 d’octubre).
1971Fa la conferència El excursionismo como tema a la Sala d’Actes de la Joventut Antoniana, a Palma (23 d’octubre).
1971Fa la conferència Arqueologia de Manacor organitzada pel Club Perlas y Cuevas de Manacor, a la Casa de Cultura (28 d’octubre).
1971Comença la secció Los domingueros del diari Baleares (29 d’octubre).
1971Fa la conferència Arqueología submarina de Mallorca, il·lustrada amb diapositives, al saló d’actes de la Congregació Mariana de Palma.(19 de novembre). Una notícia se’n fa ressò.
1971Fa una conferència a Sant Joan (mes de desembre).
1971És col·laborador de la revista Perlas y Cuevas de Manacor.
1971Fa una conferència al CRIS (Centro de Recuperación e Investigaciones Submarinas), a Barcelona, sobre arqueologia submarina.
1971Forma part del jurat dels premis Ciutat de Palma 1970.
1971Publica la Carta arqueológica del termino municipal de Alayor (Ajuntament d’Alaior).
1971Publica Carta arqueológica del término municipal de Ciudadela, conjuntament amb Magda Marroquín Camps (Separata de la Revista Balear).
1972Participa com a copilot del Rochet Schneider, amb Jaume Julià com a pilot, al Ral·li de Barcelona-Sitges de Cotxes Antics i obtenen el 5è premi (del 13 al 15 de febrer).
1972Fa la conferència Problemas de la prehistoria balear al Círculo Mallorquín (2 de març).
1972Participa amb Antoni Sbert Nicolau a la Primeira Volta a Portugal em Automóveis Antigos (Porto, 20 de maig – Lisbona, 28 de maig) amb el Renault matrícula PM 937, propietat d’Antoni Darder Andreu.
1972Viatja a Montpeller a cercar el Palau de Tornamira, on va néixer Jaume I (18 de juny).
1972Fa unes xerrades al Turno de Juventudes Albergue Crucero Baleares. Eren grups d’al·lotes de totes les províncies d’entre 17 i 21 anys afiliades a Juventudes de la Sección Femenina (els dies 21, 24 i 29 d’agost ).
1972Rep el premi nacional de periodisme Autoescuela 1972 convocat per l’Agrupación Sindical Provincial Autónoma de Propietarios y Directores de Auto Escuelas de Baleares (3 d’octubre).
1972Fa una conferència sobre arqueologia balear per als socis del Club Perlas (mitjan octubre).
1972Planifica, dirigeix i du a terme unes excursions culturals quinzenals, dirigides a alumnes i a professors dels centres escolars de Mallorca. Aquestes excursions són organitzades pel diari Baleares.
1972Publica la Carta arqueológica de Llucmajor, dins la Historia de Llucmajor de Bartolomé Font Obrador.
1972Fa la conferència Campanet y la arqueología. Arqueología en Mallorca, amb projecció de diapositives, a la sala d’audicions Bernat Salas de Campanet (final de novembre).
1972- 197-?És vocal del Foment del Turisme. Quan Antoni Garau Mulet era president del Foment del Turisme, JMP i Lluís Ripoll dirigien la Comissió de Belles Arts i Defensa del Territori.
1973Comença la secció ¿Qué desea saber? al diari Baleares. La secció de JMP es publica fins al 28 d’agost de 1974.
1973Rep un homenatge dels companys del diari Baleares en un dinar a Can Perdiueta (Portals Vells) conjuntament amb altres tres companys de la redacció (Antoni Pizà, Miguel Àngel Martínez Campos i Miquel Àngel Riera) per haver estat recentment premiats. Aquest article parla de l’esdeveniment (26 de gener).
1973El mes de febrer forma part de la junta del Moto Club Mallorca.
1973Nomenat Consejero Insular de Bellas Artes pel Ministerio de Educación y Ciencia (mes de febrer ).
1973Fa una conferència sobre història de Mallorca a Binissalem, organitzada per la Sección Femenina i dirigida principalment a les al·lotes que han de complir el «Servicio Social» (mes de febrer).
1973Fa una conferència a Santa Eugènia, al local del Centre Catòlic, sobre història de Santa Eugènia (mes de febrer).
1973Fa una conferència a l’Instituto Balear de Estudios de Dirección Empresarial de Palma (16 de març).
1973És membre del jurat del Concurs de poesia, prosa i glosat que s’organitza a Algaida.
1973Fa la conferència Historia de las Baleares, amb projecció de diapositives, a la sala del Centre Recreatiu de Campos, organitzada per la Escuela de formación de la Sección femenina (primers dies d’abril). Una notícia se’n fa ressò.
1973Viatja a Menorca a visitar el talaiot de Trepucó com a conseller insular de Belles Arts a Menorca (5 d’abril).
1973Fa la conferència Los primeros pobladores de Mallorca, al Club Doncel d’Inca (8 d’abril). Ho recull aquesta notícia.
1973Fa la conferència Transcendència de la romanització de la comarca de Manacor, segle II aC a segle V dC a la Casa de Cultura (Obra Social de la Caixa d’Estalvis de Balears) de Manacor (26 d’abril).
1973Assisteix a Cartagena a les I Jornadas de Arqueología Submarina, com a membre de la Junta de Govern del Servei d’Excavacions Arqueològiques Submarines de Balears (7 de maig).
1973Fa la conferència Algunos aspectos de la historia de Mallorca a la Congregació Mariana de Palma (15 de maig).
1973Viatja a Menorca, com a delegat insular de Belles Arts, per a rebre i acompanyar el Dr. David H. Trump i un grup d’arqueòlegs anglesos. Visiten els monuments megalítics de l’illa (final de maig).
1973És elegit acadèmic corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (25 de juny).
1973Viatja a Alaior per a assistir com a director provincial de Belles Arts a les excavacions de Torralba d’en Salort que duen a terme el doctor Fernández Miranda i un grup d’estudiants de Belles Arts (7 de juliol). Una notícia se’n fa ressò.
1973Després d’una setmana d’estada a Menorca, amb Manuel Fernandez Miranda fan una conferència sobre arqueologia, organitzada pel Grup d’Arqueologia La Salle, al Cine Alaior del Centre Cultural (17 de juliol). El diari Menorca en publica una ressenya.
1973Fa una conferència sobre el comandant Miquel Barçola i Cardona, cabdill alaiorenc que serà anomenat Fill Il.lustre d’Alaior, a la Sala Capitular de l’Ajuntament d’Alaior. Finalitzat l’acte li és atorgada una placa que diu: El Ayuntamiento de Alayor a don José Mascaró Pasarius, en prenda de cordial felicitación, sincera gratitud y apoyo moral, por consagrar su vida a la noble misión de la investigación en el difícil campo de la arqueología e historia. Alayor 10 de agosto de 1973. El Alcalde (10 d’agost). Escrit d’agraïment de JMP al batlle d’Alaior. Una notícia se’n fa ressò.
1973Fa de glosador del desembarcament de les primeres forces de Jaume I a Santa Ponça (9 de setembre).
1973Viatja a Menorca amb Manuel Fernández Miranda amb motiu de l’inici dels treballs de restauració de Trepucó (12 de setembre). Una notícia se’n fa ressò de l’inici dels treballs i una altra notícia recull la finalització de la segona fase (10 d’octubre).
1973Fa la conferència La cristianització a Mallorca, en els actes de commemoració del primer centenari de l’església parroquial de Campos (17 de setembre).
1973Publica Noticias par a la carta arqueológica e inventario monumental del término de Calvià. El diari Menorca se’n fa ressò amb una notícia publicada el primer d’octubre de 1974.
1973Assessora com a delegat d’Arqueologia per a Menorca les classes d’arqueologia per a nins, organitzades pel Tele-Club La Salle d’Alaior, a càrrec de Joan Florit. El Menorca en publica una notícia (9 d’octubre). Aquesta tasca d’assessorament es prolonga l’any següent, com recull aquesta informació. (22 d’octubre de 1974).
1973Escriu el pròleg del llibre Mallorca bajo el mar d’Arturo Pomar. Palma de Mallorca, Ed. Cort.
1973Fa la conferència Los judíos conversos de Mallorca (1a part) a la Congregació Mariana de Palma.
1973Publica Conquista de Mallorca por el Rey Don Jaime I. Ayuntamiento de Calvià.
1974Rep el Premi Lluís R. Amorós d’Arqueologia Balear (27 de gener) de la Societat Arqueològica Lul·liana corresponent a l’any 1972 conjuntament amb Bartomeu Font Obrador, pels capítols I i II del volum I de la Història de Llucmajor .
1974Pronuncia una conferència amb projecció de diapositives, organitzada per la Cooperativa San Crispín, al Cine Alayor, sobre Toponimia y onomástica al servicio de la arqueología (22 de març). Invitació a l’acte. El diari Menorca en fa una ressenya.
1974Publica 30 excursiones en coche por Mallorca. Palma de Mallorca, Ed. J. Mascaró Pasarius (mes d’abril). El diari Menorca en dóna la notícia.
1974Viatja a Menorca per a participar en un semirari d’arqueologia menorquina i mediterrània dirigit als residents britànics de Menorca, organitzat per un grup d’hotelers . JMP presenta la conferència de l’arqueòleg britànic David Trump sobre la similitud dels monuments de l’illa de Sardenya i els de Balears, a l’Auditorium de la Casa de Cultura. A continuació fa una breu xerrada il.lustrada amb diapositives. Una notícia recull l’acte. (mes de maig).
1974Viatja a Menorca per a col·laborar amb la continuació dels estudis del conjunt arqueològic de Sant Llorenç d’Alcaidús (Maó), duts a terme per Miquel Mateu Tarrandell, catedràtic de la Universitat de Barcelona (mes de juny).
1974Fa la conferència Prehistòria de Campanet, amb motiu de la celebració del Festival de la Cultura a Campanet (10 de juliol).
1974Presenta l’acte d’afirmació legionària prèvia a la visualització de la pel·lícula Novios de la muerte al cinema Versalles de Palma (11 de setembre).
1974Xerrada sobre el possible origen i les característiques dels primers pobladors de Mallorca, en el marc de la 2a Assemblea Provincial de Teleclubs celebrada a l’Escuela de Maestría Industrial de Palma (14 de setembre).
1974Fa la conferència Los judíos conversos de Mallorca: azares del pasado, realidad del presente y perspectivas del futuro (2a part), a la Congregació Mariana de Palma (24 d’octubre).
1974Pronuncia la conferència Llucmajor hace 3.000 años, a Llucmajor (mes d’octubre).
1974Fa una semblança de l’illa d’Eivissa en el programa Nuestra región de Ràdio Nacional d’Espanya a Barcelona (27 de desembre).
1974Fa la conferència Prehistòria de Santanyí, en el marc de les festes de Sant Andreu, a Santanyí (29 de setembre).
1974Escriu el pròleg del llibre Un médico se asoma al abismo de Bartolomé Mestre Mestre. Palma de Mallorca, Ed. J. Mascaró Pasarius.
1974Participa al VI Symposium de Prehistoria Peninsular de la Universidad de Barcelona que es va celebrar, del 20-24 maig l’any 1972 , a Palma, amb la ponència «Romanización de Mallorca. Contribución al estudio de la romanización de los términos municipales de Alcúdia, Sa Pobla y Muro». Finalment, aquest treball es va publicar dos anys més tard dins Prehistoria y arqueología de las Islas Baleares de l’Instituto de Arqueologia y Prehistoria de la Universitat de Barcelona.
1974Pronuncia la conferència Prehistoria de las Baleares a una aula de l’Hospital Provincial de Palma.
1975Parla de Presente, pasado y futuro de Ciudadela en el programa Nuestra región de Ràdio Nacional d’Espanya a Barcelona (10 de gener).
1975Parla de El pasado de Mahón en el programa Nuestra región de Ràdio Nacional d’Espanya a Barcelona (17 de gener).
1975Assisteix a Barcelona a l’acomiadament dels expedicionaris de l’Operació Rapa Nui a l’illa de Pasqua, a la sala d’actes de la Banca Catalana (24 de febrer ). A la fotografia apareixen d’esquerra a dreta: Noël Hermite; Toni Pujador; Guillermo Malagarriga, cònsol de Xile a Barcelona; Delfí Mateu, conseller de Banca Catalana; Garriga Marquès, cap de Relacions Públiques de l’Ajuntament de Barcelona; Antoni Ribera, director de l’expedició; Jordi Augusto, cap de Relacions Públiques de Banca Catalana i Josep Mascaró, arqueòleg.
1975Parteix cap a l’illa de Pasqua com a participant de la Operación Rapa-Nui dirigida per Antoni Ribera, com a responsable de l’equip arqueològic de terra. Allà prengué part en l’excavació del recinte d’Ahu Tepeu de l’illa (15 de març).
1975És membre d’honor del Patronat de Museus de Manacor (8 d’abril).
1975Viatja a Menorca per trobar-se amb el doctor Manuel Fernández Miranda per parlar de les excavacions submarines que s’han de dur a terme a Menorca. Joan de Nicolás aprofita per fer-li una entrevista publicada al Menorca (15 d’abril).
1975Fa una conferència il·lustrada amb diapositives i una pel·lícula a la Congregació Mariana de Palma sobre l’illa de Pasqua (7 de maig).
1975Fa la conferència Pobladores y costumbres en las Baleares durante la prehistoria, dins el programa Recreo educativo del soldado a la biblioteca del CIR 14 (Centre d’Instrucció de Reclutes). El diumenge, dia 9, fan una excursió amb JMP a Capocorb Vell per tal d’ampliar el tema tractat (7 de maig).
1975Fa una conferència al Cine Alayor sobre l’illa de Pasqua (9 de maig). Una notícia del Menorca l’anuncia uns dies abans. El mateix diari fa una ressenya de la conferència (12 de maig).
1975Participa al XIII Gran Premio Internacional de Automóviles Antiguos, acompanyat per Antoni Sbert Nicolau. Hi participen amb el Renault matrícula PM 937 propietat d’Antoni Darder Andreu (10 de maig).
1975Fa la conferència La isla de Pasqua y su enigma arqueológico a la la sala d’actes de la Societat Arqueològica Lul·liana (16 de maig).
1975Fa la conferència Un menorquín en la isla de Pascua al Casino 17 de Gener de Ciutadella (23 de maig). Invitació a la conferència.
1975Encarrega al Grup Arqueològic La Salle, que dirigeix Joan Florit, la neteja i treballs de pre-excavació del recinte de Torralba d’en Salort (Alaior), que properament serà excavat per un equip de tècnics dirigit pel professor de la Universitat Complutense de Madrid, doctor Manuel Fernández Miranda (5 de juny).
1975Acompanya una delegació d’Antiguos Caballeros Legionarios de Baleares a l’audiència amb Franco i a l’audiència amb el Príncep d’Espanya. JMP els fa entrega dels quatre primers volums de la Historia de Mallorca que coordina (primers dies de juliol).
1975Fa una intervenció per TVE parlant sobre el Comte Mal (8 d’agost).
1975Viatja a Maó per fer la conferència Un menorquín en las islas del pacífico, a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó, organitzada per l’OCB (15 de novembre). El diari Menorca en fa una ressenya (17 de novembre).
1975Viatja a Madrid amb motiu de la mort de Francisco Franco (21 de novembre).
1975Intervé en un programa dedicat a les Balears parlant sobre Baleares, cuna de Aníbal, corsarios y chuetas a Ràdio Nacional d’Espanya (mes de desembre).
1975Col·labora en la Campaña Internacional del Alumbrado y el Neumático.
1975Escriu el pròleg del llibre Operación Rapa-Nui d’Antonio Ribera. Barcelona, Pomaire.
1975Fa part del jurat del Premi Bryant 1974.
1976Fa la conferència La enigmática isla de Pascua, acompanyada de diapositives, a la Sala Isabelina del Círculo Mallorquín (26 de març).
1976Apareix el primer fascicle de Crónica de la década de los 40, continuació de la Historia de Mallorca (mes d’octubre).
1976Fa la conferència Los misterios de la isla de Pascua, acompanyada de projecció de diapositives, en el Club Doncel de la Delegación de Juventud, en el marc del programa oficial d’actes del Dijous Bo a Inca (15 de novembre). Aquest article dóna notícia de la conferència.
1976Fa la conferència Algunos aspectos de la guerra civil, a la Congregació Mariana de Palma (26 de novembre).
1976Fa la conferència Los enigmas de la isla de Pascua, acompanyada de projecció de diapositives, en els actes de celebració del novè aniversari del Club Jovenes de Llucmajor. Li van lliurar un diploma d’agraïment (11 de desembre).
1976Participa, a Palma, a la II Asamblea Provincial de Turismo.
1976Participa en el 2º Ciclo de Conferencias per a l’ampliació de coneixements del Grupo de Guías i Guías Intérpretes de las Islas Baleares.
1977Fa una conferència i exposició de diapositives a Sineu sobre l’illa de Pasqua (29 de gener).
1977Fa una conferència amb exposició de diapositives a Sant Joan sobre l’illa de Pasqua (11 de març).
1977Fa el discurs commemoratiu del desembarcament del rei Jaume I en un acte organitzat a Santa Ponça per l’Ajuntament de Calvià (10 de setembre).
1977Rep, a la festa anual de l’Asociación de Informadores Turísticos, Guías intérpretes y Correos de Turismo de Mallorca, una placa amb el nomenament d’Informador Turístico de Honor (el 29 de setembre).
1977Assisteix, representant el C.D. Menorca, a l’acte d’homenatge al Mallorca Alevín 76-77 (mes d’octubre).
1977Visita Joan Miró a Son Abrines per a fer-li un esbós biogràfic (2 de novembre).
1977Fa la conferència Enigmas arqueológicos de la isla de Pascua, al Club Militar Es Fortí, dins el IV Ciclo Cultural 1977 (11 de novembre).
1978Fa la conferència Mallorca prehistòrica, amb projecció de diapositives, al Club Jovenes de Llucmajor, dins el programa commemoratiu del seu Xè aniversari (20 de gener).
1978Fa una conferència a l’Institut Mossèn Alcover de Manacor. L’APA li dona una placa com a mostra d’agraïment (24 de maig).
1978Fa la conferència Las islas del Pacífico, organitzada per l’Asociación Hispano-Alemana Altamira, a un local de la delegació del Ministeri de Cultura (28 d’octubre).
1978És membre del jurat de Primer Concurs de Tir de Bassetja organitzat pel Teleclub de Sant Joan amb motiu de les festes patronals.
1979Viatja a Ferreries per assistir a l’exposició col·lectiva del Grup D’Art Santa Àgueda. El diari Menorca recull l’exposició (22 de març).
1979Intervé a l’acte de nomenament de Mossèn Salord Farnés, Fill Predilecte de Ciutadella. La seva intervenció, com la d’altres ponents, va ser recollida al diari Menorca (mes de març).
1979Participa en el documentari de TVE a Catalunya Les Nostres Coses, Las piedras de Menorca (mes d’abril).
1979Viatja a Barcelona on visita l’Església de Santa Maria, on el Sr. Cots li mostra unes làpides antigues (mes de juny). En una carta adreçada a Joan Hernández Mora li demana informació sobre aquest tema (21 de juny).
1979Visita el Pirineu de Lleida amb Joan Coromines. Sant Quirc, a la vall de Boí; el vell camí empedrat de Taüll, Taüll; la font dels Prats d’Aigüadassi (a la vall de sant Nicolau); la vall de Sant Martí (Boí) . (del 29 de juliol al 1r d’agost). El diari Menorca se’n fa ressò (26 de juliol).
1979Va a l’abadia de Montserrat i visita el Delta del Llobregat ( mes de setembre).
1979Va a Pineda de Mar a la casa de Joan Coromines (11 de novembre).
1979Viatja a Ciutadella per motius professionals (mes de novembre).
1979Fa la conferència Problemes de prehistòria menorquina, organitzada per l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó.
1979-1981Patrocina el Concurso de Geografía e Historia de Menorca. organitzat pel diari Menorca (10 de març 1979). També surt el concurs al setmanari El Iris ( 31 de març de 1979). El concurs es va fer fins a l’any 1981.
1979-[1982]Publica Historia de Mallorca (Décadas de la post-guerra) (4 volums). Palma de Mallorca, A.A.C. Editor.
1980Participa a la taula rodona sobre diferents aspectes de la Conquesta de Menorca per Alfons III d’Aragó el 1287. Té lloc a la Sala de Cultura de la Caixa d’Estalvis de Balears. Organitzada per l’Ajuntament de Maó (16 de gener).
1980És membre del jurat del I Premio Don Bosco de Cine Documental, a Ciutadella. Tema: Menorca prehistórica (mes de gener). El diari Menorca se’n fa ressò (9 de febrer).
1980Va al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, a Tarragona. En la trobada hi participa Josep Tarradellas, president de la Generalitat a l’exili fins al 1977 i de la Generalitat provisional fins al 1980 (23 de març).
1980Fa la conferència a Sant Lluís Algunos problemas de la prehistoria de Menorca. Invitació a l’acte (27 de març)
1980Fa la conferència a Llucmajor Problemas de la prehistoria en Mallorca en els actes del XII aniversari Club de Amigos de Radio Popular (8 d’abril). Un cartell l’anuncia.
1980Forma part de l’Equip Redactor de la Revisió del Pla General de Ciutadella. El Menorca en treu una ressenya (10 d’abril).
1980Fa la conferència a Llucmajor Problemas de la prehistoria en Mallorca en els actes de commemoració del XII anivesari del Grup de Joves de Llucmajor (25 d’abril).
1980Fa la conferència Problemes de Prehistòria menorquina a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó (29 d’abril). El diari Menorca en fa una crònica (30 d’abril).
1980Va a Tel Aviv, a la Universitat hebrea de Jerusalem, per a investigar les fonts de les comunitats jueves a partir del segle V (8 de juliol). Després va a Haifa (12 de juliol).
1980Viatja a Eivissa per motius professionals (25 d’octubre).
1980Fa la conferència Un Alayorense en Israel y Síria. Ajuntament d’Alaior. El Menorca en va fer una ressenya (14 de novembre).
anys 80Participa com a guionista i expert en el documentari Els Foners Balears de TVE.
1980Participa en el programa Les Nostres Coses: Les Illes, de TVE a Catalunya.
1980Publica Els foners Balears, un text inclòs dins la Reglamentació oficial del deport de tir de fona. Palma, Grafinsa.
1980Publica la Carta arqueológica del término de Mercadal. Ajuntament del Mercadal.
1980Publica Prehistòria de Menorca. Una aproximació a la seva coneixença. Menorca, Nura.
1980Viatja a Barcelona i Saragossa per a fer consultes a museus i biblioteques.
1980-1985Publica Geografía e Historia de Menorca (5 volums). És coordinador i autor de molts de capítols de l’obra.
1981És a Madrid per a anar al Museu Naval a consultar cartografia de Menorca (del 13 al 15 de gener).
1981Viatja a Menorca per a la presentació del seu llibre Prehistòria de Menorca a càrrec del professor Joan Hernández Mora (31 de gener).
1981Pronuncia conferències sobre prehistòria de Mallorca, dirigides sobretot a persones de la tercera edat, a petició de la Delegació de Cultura de Balears: Capdepera (7 de gener), Consell (12 de gener), Costitx (19 de gener), Deià (26 de gener), Escorca (2 de febrer) i Esporles (9 de febrer).
1981És a Barcelona per a treballar amb Joan Coromines i el professor Joseph Gulsoy de la Univeristat de Toronto (Canadà)
1981És a Roma per motius professionals (20 de febrer).
1981Viatja a Istambul amb l’equip de TVE i va a l’ambaixada espanyola i a la Universitat (mes de febrer).
1981Viatja a Grècia el mes febrer-març amb l’equip de TVE. A Atenes visiten: l’Acròpolis, el Partenon, l’Àgora i les sumputoses basíliques de ritus ortodox grec. També es desplacen fins al Temple de Poseidó, a Cap de Sunio. Després parteixen cap a Turquia amb l’equip de TVE .
1981És a Cabrera per a rodar per a TVE part del documentari Pirates i corsaris . Per a aquest mateix programa van rodar a les altres illes, Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera (mes de maig). El diari Baleares en va fer una crònica.
1981Rep el premi Josep Iglésies d’Onomàstica en la IV edició del certàmen, que organitza la Societat d’Onomàstica de Barcelona, per l’obra Toponímia del terme de Ferreries (25 de maig).
1981És a Síria i uns dies més tard és a Ankara amb l’equip de TVE (11 de juny).
1981Viatja a Zamora per a participar al Primer Congreso Internacional La Espanya olvidada: Los Judíos , on presenta una comunicació sobre els jueus menorquins (18 al 21 de juny). Aquests articles sobre el tema són la base de la seva comunicació i s’exposen en vitrines durant el congrés. Acabat el congrès publica un article al diari Menorca sobre l’esdeveniment (30 de juny).
1981Viatja a Maó per a assistir a la presentació del nou gerent d’Editorial Menorca, Marcelo Carreras Vilanova (30 de juny).
1981Acompanya l’arqueòleg i historiador Leslie V. Grinsell als llocs d’interès arqueològics o històrics de Menorca (mitjans juliol). Una notícia del Menorca se’n fa ressò (15 de juliol).
1981Tornant de Casp i Alcanyís, va a Albarracín per a parlar amb el Dr. Almagro, i després va a reunir-se amb Joan Coromines a la Vall de Boí. D’allà es desplaça a Viella i la Vall d’Aran (13 d’agost).
1981És a Foix, al Pirineu, i torna a anar a veure les pintures rupestres del Mas d’Asilh (25 d’agost).
1981Viatja a Maó amb motiu del nomenament de Joan Hernández Mora, Fill Il·lustre de Maó (mes de setembre).
1981Viatja a Maó per assistir a la recepció-dinar de l’Honorable President de la Generalitat, Josep Tarradellas, a Montgofre Nou, convidat per Fernando Rubió Tudurí (11 d’octubre). El Menorca va ressenyar l’acte (13 d’octubre).
1981Viatja amb l’equip de TVE a Atenes, Salona i a l’illa d’Egina (26 d’octubre) i van a Delfos amb l’equip de TVE (29 d’octubre) .
1981És a Constantinoble per a parlar per TVE de L’Any de la Desgràcia de Ciutadella,1558 (2 de novembre). Després a Esmirna per a dirigir-se a Capadòcia, on va visitar Kaymakli, ciutat subterrània. A Efes va visitar la Capella de la Mare de Déu, on, segons tradició popular, l’apòstol Sant Joan va dur la Verge Maria després de la crucifixió de Jesús; les restes de la basílica bizantina dedicada a Sant Joan, on, segons tradició popular, està enterrat l’apòstol i les restes romanes de la Biblioteca de Cels de l’any 117-135, sota la qual hi ha la cripta amb el sarcòfag del senador romà Tiberi Juli Cels.
1981President de la Casa de Menorca a Palma.
1981Forma part del consell assessor de l’equip de la Revista de Menorca.
1981Participa al programa de TVE a Catalunya Les Nostres Coses: Menorca .
1981Participa en el programa de TVE a Catalunya Les Nostres Coses: Els Primers pobladors.
1981-1984Participa com a coordinador i guionista a la sèrie documental La Ruta dels Almogàvers del 1981 al 1984. El capítol III de la sèrie va ser La venjança catalana i el capítol IV Els ducats catalans a Grècia. En aquest periode, durant el qual es va realitzar, produir i emetre la sèrie, JMP va publicar el 1981 una sèrie de reportatges sobre aquesta mateixa temàtica al diari Baleares.
1982Fa la conferència La ruta de los almogávares y los azares de los cautivos de Baleares apresados por los piratas turcos a la Congregació Mariana a Palma (28 de gener).
1982Viatge a Ferreries per visitar una naveta no catalogada localitzada a Son Mercè de Baix el mes de novembre del 1981 pel Grup d’Activitats Arqueològiques de l’associació de veïns S’Enclusa de Ferreries (primers de febrer).
1982Comença la secció Mallorca paso a paso al diari Baleares, que sortia els diumenges (7 de febrer).
1982Viatja a Anglaterra per a anar a museus i biblioteques de: Londres, Greenwich, Oxford, Marlborough per a treballar la toponímia illenca a les cartes nàutiques. Es reuneix amb arquòlegs anglesos amb qui visita el santuari de Stonehenge (temple del sol). Rep l’ajuda de Paul Latcham en la recerca (del 12 al 19 de febrer).
1982És a Tolosa i s’entrevista amb el Dr. Simonet (1 de març).
1982Fa el discurs de presentació Donde calla la historia habla el arte prèvia a la inauguració de l’exposició de quadres i materials diversos relacionats amb la Reconquesta de Menorca. Sala de Cultura de la Caixa de Balears Sa Nostra de Maó (23 de març). Un article del Menorca el ressenya (24 de març).
1982Participa en el col·loqui d’onomàstica en homenatge a mossèn Antoni Maria Alcover, que es va fer al monestir de la Real (primers dies d’abril).
1982Publica el Mapa topográfico de Menorca. Escala 1:50.000. Barcelona: Savir, 1982. 1 mapa de 98 x 136 cm en color. El Menorca en fa una ressenya (20 d’abril).
1982És a Peníscola, Castelló, per motius professionals (27 de maig).
1982Fa la conferència Àsia Menor rere els antics captius mallorquins, a la sala «Sa Nostra» de Manacor, i organitzada per la revista Soterrani dins el Programa Cultural de Fires i Festes (28 de maig).
1982És desplaça a Menorca per motius professionals (mes de juny).
1982Va a Martorell (Baix Llobregat) i a Terrassa (Vallès Oriental) (mes de juny).
1982És a Andorra per a anar cap a Foix (29 de juny).
1982Viatja amb Joan Coromines fins a Sant Climent de Taüll per a visitar l’església romànica famosa per les seves muralles (Lleida).
1982És a Ripoll (4 de juliol).
1982A Barcelona: va a Palafolls (Maresme), Perles (Alt Urgell), Rubí (Vallès Occidental), Sant Vicenç d’Obiols (Avià), on hi ha unes restes visigòtiques i paleocristianes; Santa Maria del Camí, Tagamanent (Vallès Oriental), Torelló (Osona), Tous i Sant Martí (Anoia), Vacarisses (Vallès Occidental), Vic (Osona), Prats de Lluçanès (Osona); Santa Maria de Miralles (Anoia). A Girona: Juaneda (Garrigues), Llabrés (Gironés), Lledó (Alt Empordà), Llofriu (Baix Empordà); Lloret de Mar (Selva); Mallorquines; Maçanet de la Selva, Mercadal, Moyà (Bages), Meià (Garrotxa); Parets, Quart (Gironès), Ripoll (Ripollès); Rossinyol (Garrotxa); Terrades (Alt Empordà); Tortellà (Garrotxa). A Lleida: Llinars d’Aigua d’Ora; LLinars del Vallès; Llobera (Alt Urgell); Pomar (Segarra); Pons (Noguera); Vall Santa. A Tarragona: Llorenç del Penedès (Baix Penedès), Morell (Tarragonès); Reus (Baix Camp); Segura; Valls (Alt Camp), el Vendrell (Baix Penedès); Villalonga (Tarragonès) (mes d’agost).
1982Va a Aranjuez (Madrid) (mes d’agost).
1982És a Toledo per a consultar la carta nàutica de Salvat de Palestrina de l’escola cartogràfica medieval mallorquina (4 d’agost).
1982Es troba a Perpinyà amb Joan Coromines per a treballar sobre toponímia mossàrab (16 d’agost).
1982És a Menorca per motius professionals (12 de setembre).
1982És a Bourg- Madame, al Pirineu Oriental amb Joan Coromines (19 de setembre).
1982És a Menorca per motius professionals (22 de setembre).
1982Presenta amb Rafael Caria la traducció a l’italià del llibre L’Alguer, un poble català d’Itàlia, d’Eduard Toda i Güell, a la llibreria Quart Creixent de Palma (19 d’octubre).
1982Fa la conferència Las investigaciones arqueológicas en las Islas Baleares. Lugares de hallazgos en Menorca. Es fa en el marc del XII Congreso Internacional Inter-Expert (21 d’octubre).
1982Fa la conferència Pollensa en la prehistoria, prèvia a l’acte acadèmic d’homenatge a Miquel Bota Totxo, que organitza l’Ajuntament de Pollença (14 de novembre).
1982És a Barcelona per motius professionals (30 de novembre).
1982És a Ciutadella per motius professionals (primers de desembre).
1982Comença la seva tasca de crític d’art de forma regular al diari Baleares. La secció té periodicitat setmanal i es diu La crítica de la semana (des del mes de desembre 1982 fins a l’any 1996).
1982Participa al VI Congreso Internacional de Arqueología Submarina a Cartagena.
1982És assessor, pel que fa a Menorca, de la Guía de Artesanía Balear de Joan Llabrés i Ramis i Jordi Vallespir Soler, editada pel Ministeri d’Indústria i Energia i el Consell General Interinsular.
1982Fa la presentació del llibre de Cristòfol Veny La necrópolis protohistórica de Cales Coves a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó.
1982Participa al programa La Nostra Gent: Ramon Llull de TVE a Barcelona.
1982Participa com a com a assessor històric al programa Desperta Ferro: L’aventura dels Catalans de TVE a Catalunya, entre els quals hi ha el documentari Ramon Llull . El programa s’emet el 1984.
1982Publica les següents cartes arqueològiques: Carta arqueològica de Maó, Es Castell i Sant Lluís en col·laboració amb Joan C. de Nicolás dins la Carta arqueológica de Menorca, publicada dins la Geografía e Historia de Menorca (volum III) . També hi figuren les actualitzacions de les cartes arqueològiques d’Alaior, Ciutadella, el Mercadal i Ferreries. Menorca (Allés Artes Gráficas).
1983Presentació de la subhasta en pro d’una residència comarcal per a minusvàlids al Parc Municipal de Manacor promoguda pel mestre Joan Mesquida Galmés (6 de gener).
1983Participa en l’acte d’homenatge al general i assagista maonès Francesc Sintes Obrador, a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a Barcelona. JMP hi glosa la figura de l’il·lustre militar (19 de gener).
1983Fa una conferència al Col·legi Públic de Son Servera sobre prehistòria de la zona (21 de gener).
1983Fa la conferència Prehistoria de Menorca. Obre el cicle de conferències per celebrar el 25è aniversari de les Joventuts Musicals de Ciutadella. Es fa a la Sala de Cultura de Sa Nostra (25 de febrer). Un cartell l’anuncia i un article se’n fa ressò (28 de febrer).
1983Fa una conferència Aspectos poco conocidos de nuestra prehistoria a la sala d’actes del Banco de Bilbao a Palma, organitzada per l’Associación de Amas de Casa Nuredduna (14 de març).
1983Fa una conferència sobre Arqueología de Menorca a la seu de la Creu Roja de Maó. (21 de març).
1983Obre el cicle de projeccions d’imatges comentades pels seus autors amb Els Monuments megalítics de Menorca, organitzat pel Cercle de Belles Arts de Palma (7 d’abril).
1983Fa la conferència Prehistòria d’Inca a l’Aula de la Tercera Edat (14 d’abril).
1983Fa una conferència organitzada pel Club Vázquez de Mella, dins la Setmana Cultural de Manacor (mes de maig).
1983És a Eivissa per a entrevistar-se amb els directius de l’Institut d’Estudis Eivissencs i per a fer tasques de recollida de topònims parlant amb els pescadors del barri de la Penya (7 de juliol).
1983Viatja a Santander. Es troba amb Fernando Calderón.
1983És a Madrid i s’entrevista amb Manuel Fernández Miranda (18 de juliol).
1983Parteix a Barcelona per a anar cap al Pirineu. A Pineda es va trobar amb Joan Corominas, el professor Joseph Gulsoy de la Univeristat de Toronto (Canadà) i Carles Duarte Montserrat (19 de juliol).
1983És a Tolosa per a anar a veure les pintures rupestres de les coves de Nhaus i del Mas d’Asilh (22 de juliol).
1983És a Taüll amb Joan Coromines. JMP puja amb els pastors dels ramats que pasturen a una alçària de 3.000 metres per veure la flor d’edelwais (del 20 de juliol al 5 d’agost).
1983Visita l’abadia de Montserrat (5 d’agost).
1983Fa la projecció de diapositives comentades sobre els monuments megalítics i coves de Menorca a Son Marroig, en una de les sessions de la Reunió Internacional de Prehistòria organitzada pel Deya Archaeological Museum and Research Center (16 de setembre).
1983Es desplaça a Menorca per motius professionals (23 de setembre).
1983És al Port de Sóller, a una Reunió Internacional de Prehistòria. Allà pot escoltar Evans, Trump, Roulet, Arnal i Muzzolini (22 de desembre).
1983És membre del jurat del concurs Carrozas Escolares amb motiu de les Festes de la Beata a Palma.
1983Forma part del jurat del XII Concurs Infantil Sobre Circulació Vial convocat per la JGT de Palma.
1983Escriu el pròleg del llibre Teatro de Fantasía. Los cisnes mueren cantando de Gumersindo Riera (Tallers d’Editorial Menorca).
1983S’emet el programa Les Nostres Coses: Pirates i corsaris de TVE a Catalunya, en el qual va participar com a guionista i va ser entrevistat explicant detalls de la història.
1983Rep el Premi Jaume I d’Investigació Històrica de l’Institut d’Estudis Catalans pel Corpus de toponímia de Menorca. Distribució geogràfica dels topònims pre-romans, llatins, mossàrabs, àrabs i catalans (mes de juny).
1984És a Barcelona per motius professionals (19 de gener).
1984És a París per motius professionals (del 4 al 12 de febrer).
1984Fa una conferència a Porreres parlant sobre el Patrimoni Monumental de Porreres i els grans problemes generals de la nostra prehistòria insular, convidat per l’Associació Cultural (2 de març).
1984Fa una conferència a Eivissa en el Cicle de Jornades Culturals (20 de març).
1984Es desplaça a Menorca amb l’equip de TVE per a consultar a Maó els arxius de la família de Miquel Àngel Mir, cònsol de França a Menorca, entrevistar Deseado Mercadal i a Ciutadella per a filmar a la Sectària, la pedrera d’on es van treure les pedres per a construir les cases dels emigrants menorquins a Fort de l’Eau (25 de març). Un article del diari Menorca ressenya el motiu del viatge.
1984Va a Montblanc (Tarragona); València Ciutat i el monestir de Santa Maria del Puig de València per a consultar-hi heràldica, pintures i llibres sobre captius (mes d’abril).
1984Va a Algèria amb l’equip de TVE. Són a Oran i recorren el país de final d’abril fins al 10 de maig. El dia 6 són a la capital, l’Alger.
1984És a l’illa de Djerba amb l’equip de TVE (16 de maig).
1984És a Tunísia amb l’equip de TVE (22 de maig).
1984Va a Menorca amb motiu de l’exposició de pintura de Juan Abelló. El diari Menorca en recull la crítica d’art (27 de juny).
1984És a les valls de Tàrbena i Ebo, a Alacant, a petició de Joan Coromines per a fer unes comprovacions sobre toponímia mossàrab que necessitava urgentment per a l’Onomasticon Cataloniae i ell no hi podia anar. També va ser Torrevella, Benidorm, Guardamar, la Mata, Xàbia, la Torre de Moraire, Cap i Torre d’en Bolo, Vilajoiosa, Vinalopó (Santa Pola), Illa Plana o Nova Tabarca (Alacant). A més, es va desplaçar fin a Cullera, Gandia i Oliva (València); El Mojón (partió entre Múrcia i València); el mar Menor i el cap de Palos (Múrcia) (del 17 al 27 de juliol).
1984Fa una conferència amb exposició de diapositives a l’Aula de la Tercera Edat d’Inca sobre el tema Mallorquins a Algèria i Tunísia (23 de juliol).
1984És a Malgrat i Sant Pol (Barcelona), Bedoll, la vall de Sant Nicolau, Boí (Lleida), Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Sant Grau, Tossa, Olot, Oix i Portbou (Girona) (mes de setembre).
1984És a Narbona tornant del Canigó amb Joan Coromines (24 de setembre).
1984És a Llançà amb el professor Coromines (1r d’octubre).
1984Va a la Jonquera; el Montseny, el Pont dels Molins; Parellada i Sant Martí d’Empúries (mes d’octubre).
1984Fa una conferència sobre les empremtes que deixaren al nord d’Àfrica els emigrants mallorquins, menorquins i eivissencs al Cercle de Belles Arts de Palma. El diari Menorca en fa esment a un article (18 d’octubre).
1984Fa una conferència sobre l’illa de Pasqua al Centre Social de Cultura de Manacor, convidat pel Centre d’Arts Marcials Orient (2 de novembre).
1984Escriu el pròleg del llibre La saga de los Mestre de Maria Mestre Gelabert. Palma, Impremta Politècnica.
1984Escriu el pròleg del volum V de l’obra Els Nostres arts i oficis d’antany de Joan Llabrés i Ramis i Jordi Vallespir i Soler. Ciutat de Mallorca, Museu de la Porciúncula.
1984Participa com a assessor a la sèrie documental Les Nostres Coses: Els Vells Palaus de Mallorca de TVE a Catalunya.
1984-1985Participa, com a historiador i assessor històric, en el documentari L’ aventura dels catalans de TVE a Catalunya. Alguns episodis de Catalans a l’Àfrica són: 1: Pròleg ; 2: De Mallorca a Algèria ; 3: Del cristianisme a l’islam, Anselm Turmeda ; 4:L’illa de Djerba.
1985És a París fent la transcripció toponímica del mapa de Dulcert i de Cresques i altres cartes nàutiques a la Biblioteca Nacional. També passeja pel barri jueu, fa recerca de llibres antics, va al cementeri de Père Lachaise i a galeries d’art (17 al 22 d’abril). Moltes dels viatges que va fer Josep Mascaró Pasarius els hem documentat a través de la seva correspondència personal (postals i cartes)
1985És a Florença per a consultar cartes nàutiques mallorquines dels segles XIV i XV (23 de maig).
1985És a Barcelona per a entrevistar-se amb alguns arqueòlegs, toponimistes i cartògrafs (24 de novembre).
1985Fa la conferència Encant i fascinació de la Menorca primitiva, a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona (8 de desembre).
1986És a Marsella, amb l’equip de TVE (3 de febrer) per a l’inici del rodatge de la sèrie de televió El legado de las islas. Al vespre surten cap a Còrsega. Hi faran fins dia 7, que arribaran a Roma, on faran fins dia 9, dia que sortiran cap a Malta i Gozo.
1986És amb l’equip de TVE a Creta. A l’illa visiten el palau del Rei Minos, en el jardí del qual hi ha el bust de l’arqueòleg Sir Arthur Evans, que en va excavar el Palau a Knossos. Després van a Xipre, on visiten el parc arqueològic de Kourion. I posteriorment, parteixen cap a Roma (del 18 al 20 de febrer).
1986Li atorguen el Premi de Periodisme Baltasar Porcel 1985 pel seu estudi històric-arqueològic del municipi d’Andratx (5 de març).
1986Dia 9 de març és a l’illa de Djerba amb l’equip de TVE, on visiten les ruïnes de Manninz (Tunísia). També van a Kantara, situada devora la Senda dels Camells.
1986Van a Sicília, on visiten el jaciment arqueològic de la Vall dels Temples, a Agrigento, a Sicília (17 de març). També van a Siracusa, amb l’equip de TVE (19 de març).
1986Forma part del comitè organitzador a Menorca del XI Col·loqui de la Societat d’Onomàstica, celebrat a Maó (del 21 al 23 de març).
1986És a Gozo amb l’equip de TVE (28 de març).
1986Viatja a Tunísia amb l’equip de TVE (mes de març).
1986És a Catània i Palerm amb l’equip de TVE (del dia 1r al 6 d’abril).
1986Viatja a Sardenya, Sicília, Malta i Gozo amb l’equip de TVE (mes d’abril).
1986Amb l’equip de TVE és a Còrsega. Tornen a Filitosa, la més important estació arqueològica corsa. També van a Bonifacio, situada al sud de Còrsega (del 22 i 24 d’abril).
1986És a l’Alguer, Sardenya, amb l’equip de TVE, on visiten Nuragh Is Paras, a prop de Barumini  (del 23 al 28 d’abril). Dia 1 de maig s’entrevista a Cagliari amb el professor Giovanni Lilliu quan ja fa 25 anys que no es veuen.
1986És a Atenes i parteix cap a Santorini i altres tres illes gregues per a visitar restes de poblats prehistòrics (10 de maig).
1986És  amb l’equip de TVE a l’illa de Rodes, dia 26 va a Castellroig, l’illa més oriental, davant la costa turca d’entre dos i tres quilòmetres de llargada. Representa l’extrem oriental de l’expanssió catalana a la Baixa Edat Mitjana (25 de maig).
1986És a Limassol, Xipre. És dia de descans per a tot l’equip de TVE. Aprofita per a visitar el Museu Arqueològic i el castell on es va casar Ricard I Cor de Lleó i Berenguera, filla del rei de Navarra (29 de maig). El mes de juny és a Bellapais i a Salamis, zona d’ocupació turca al nord de Xipre.
1986És a Menorca amb l’equip de TVE amb motiu del rodatge d’un capítol de la sèrie El legado de las islas, que vol mostrar la relació en l’antiguitat de les Illes Balears amb la Península ibèrica i la resta de les illes del Mediterrani. El diari de Menorca en dóna notícia (21 de juny).
1986Fa l’assessorament històric i geogràfic del Mapa Histórico y Geográfico del término de Calvià, que es va plasmar en un mural de rajoles policromades realitzat per l’Escola Taller de Belles Arts de Calvià . I d’aquest mural se’n fa un póster divulgatiu (mes de novembre).
1986A Sóller participa a les Jornades d’Arte Estudio.
1986És membre fundador de l’Institut Menorquí d’Estudis i adscrit a la Secció d’Història i Arqueologia.
1986Escriu el pròleg del llibre Llegendes i tradicions de Miquel Bota Totxo.
1986Fa el Pregó de les Festes Patronals de Sant Pere a Andratx.
1986Participa com a historiador en el programa Les Nostres Coses: Menorca de TVE a Catalunya.
1986Participa en el documentari Judíos de Cataluña y Mallorca de TVE.
1986Participa en el programa de TVE a Catalunya Els anglesos a Menorca.
1986La coordinació i la documentació de la sèrie documental El legado de las Islas de TVE sobre illes de la Mediterrània amb empremtes catalanes queda plasmada en els documentals emesos, com ara Sicilia , Creta, Baleares 1ª parte , Baleares 2ª parte , Chipre, Cabrera, El legado Ecológico Archipiélago de las Islas Medas y el archipiélago de Cabrera i La Isla de Djerba. Hi ha un vídeo resum editat pel realitzador de la sèrie, Josep Sardà i Prat, sobre la participació que hi va tenir JMP.
1986Publica el Mapa turístic de Menorca i el Mapa turístic de Mallorca, editats per l’editorial Plaza & Janés i l’editorial Reise Und Verkehrsverlag (Menorca, a escala 1:75.000 i Mallorca a escala 1: 160.000). Revisió toponímica i textos. Aquests mapes es van reeditant any rere any en diferents idiomes i amb modificacions fins a l’any 2003.
1986Col·labora en l’exposició itinerant La Guerra Civil de 1936 a Mallorca.
19–?-Col·labora en l’edició de l’estudi Espacios Naturales de Baleares, a petició de la Conselleria d’Obres Públiques i Ordenació del Territori de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
1987Participa a una taula rodona sobre la guerra civil i els mitjans de comunicació al Teatre Municipal de Manacor (9 de gener).
1987Escriu els textos del llibre de fotografies Menorca, de Jordi Sintes (Editorial Formentor). El llibre, editat el 1986, es presenta coincidint amb els actes programats amb motiu del VIIè Centenari de la Conquesta de Menorca, al saló d’actes de l’Hotel Capri de Maó (23 de gener).
1987Dissenya, dirigeix i acompanya les excursions organitzades per la Cooperativa Agrícola Poblera amb la col·laboració dels centres escolars de la Pobla i en commemoració del 50è aniversari de l’entitat (del 20 al 27 de febrer). Vegeu programa de l’excursió.
1987Viatja a Califòrnia en qualitat d’enviat especial del diari Baleares, amb un grup nombrós de mallorquins Amics de Fra Juníper Serra. Dia 19, aprofitant el matí lliure a San Francisco, visita el museu arqueològic i el de Belles Arts. Els articles es poden llegir en aquest enllaç (mes de setembre).
1987Acaba l’obra Els mil noms més antics de les terres catalanes (mecanoscrit, 7 volums, 1987) (Obra inèdita).
1987Mapa General de Menorca. (Palma: Mariano Portas), 1987. Edició en gran part facsímil del Croquis turístico de la isla de Menorca editat l’any 1951. Consta de 22 fulls plegats (31x23cm) i enqüadernats en un volum. Es van fer servir les planxes originals , tot i que els dos fulls inicials varen ser elaborats per JMP expressament per a aquesta edició (escuts de l’illa i dels municipis i mapa director). DL 9-1987.
1987És membre del Jurat del I Concurs Escolar sobre el teatre, patrocinat pel Consell Insular de Mallorca.
1987És jurat dels Premis del Certamen-Exposició de Pintura i Escultura de Muro.
1987És un dels convidats d’honor de la Trobada de Pintors a Biniaraix.
1987Fa una conferència i exposició de diapositives al Centre Sociocultural d’Inca sobre Mallorquines en California.
1987Fa la proposta de construcció d’un monument al·legòric al·lusiu a la història de Sóller per encàrrec del Tren de Sóller.
1987Participa en el programa de televisió En busca de la España olvidada y los Sefardies.
1987Pronuncia la conferència El indígena mallorquín pre- romano, al Teatre Principal de Palma.
1988Fa una xerrada i una mostra de diapositives a Inca sobre el viatge del grup de mallorquins que anaren a Califòrnia per a visitar les terres evangelitzades per Fra Juníper Serra, a la Sala del Centre Sociocultural de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern Balear (14 de gener).
1988Viatja a Menorca per a visitar les exposicions de fotografies de Joan Florit, al Centre cultural d’Alaior, i de Toni Vidal, a la Sala de Cultura de Sa Nostra de Maó. En fa l’article La fotografía como obra de arte per al diari Menorca (11 d’agost).
1988Acompanya Joan Montserrat i Francesc Adrover a veure unes restes arqueològiques que havien estat trobades casualment a Son Fadrí, Campos, perquè ells volien que els exposàs l’opinió sobre l’antiguitat de la troballa (20 de setembre).
1988Viatja a Roma, com a enviat especial del diari Baleares, amb motiu de la beatificació de Fray Juníper Serra pel Papa Joan Pau II (25 de setembre).
1988Escriu el pròleg Anecdotario y vivencias de Antonio Salas Colom del llibre La fuente de las tortugas d’Antonio Salas Colom. Palma, Consell Insular de Mallorca.
1988-1996Forma part del consell de redacció de la Gran Enciclopèdia de Mallorca, editada pel Grup Serra. És l’autor de fotografies, dibuixos i planimetries. La primera de les planimetries, de les moltes que va publicar, surt al volum I de la Gran Enciclopèdia de Mallorca. Igualment és membre del seu consell de direcció fins al volum XVIII, relació que es va truncar amb motiu del seu decès.
1989Assisteix a l’homenatge que el poble d’Artà dedica al professor Giovanni Lilliu (mes de gener).
1989És a Santander. Visita el Museu Arqueològic. L’edifici és obra de Jesús Carballo amb qui s’escrivia regularment des del temps que vivia a Ciutadella. Dina amb l’artista Fernando Calderón (27 de gener).
1989Joan Coromines i JMP publiquen Onomasticon Cataloniae (volum I) amb el subtítol Toponímia antiga de les illes Balears. Barcelona, Ed. Curial Edicions Catalanes. Es pot consultar en línia i hi ha el pròleg que va escriure JMP (primers de febrer).
1989És a Tolosa per motius professionals (25 de maig).
1989És a París per motius professionals (25 de novembre).
1989Forma part del jurat del IV Concurs de Pintura Vila de Capdepera (mes de desembre)
1989Participa com a assessor històric en el documentari Catalunya Misteriosa. Els misteris de les Illes de TVE a Catalunya.
1989És nomenat soci d’honor del Centre Cultural i Artístic d’Alaior.
1989Participa, com a historiador, guionista i expert, al programa de TVE de Catalunya La finestra. Els Jueus de Mallorca sobre els jueus mallorquins i menorquins des de l’any 417 de la nostra era.
1989Escriu la presentació de l’àlbum Personatges de la història de Mallorca (edició bilingüe), en els textos del qual va col·laborar. Palma, Prenshora.
1989Publica Prehistoria de las Baleares dins l’obra Historia de las Baleares. Volum I. Formentor Editorial. Palma.
1990Rep el Premi Sanchis Guarner 1989 de la Sorbona de París per l’obra Onomasticon Cataloniae, de Joan Coromines i JMP. El premi li lliura el Dr. Antoni Ferrando, al Centre d’Estudis Catalans de París-Sorbonne (finals de gener).
1990És a Eivissa i a Formentera per motius professionals (12 i 13 de febrer).
1990Acte de la recepció pública com a membre de número de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià (dia 22 de març). Hi llegeix el discurs Art rupestre mallorquí. I la resposta de Jaume Mir Ramis.
1990Fa una conferència a les Aules de Cultura Popular de Manacor sobre les comunitats catalanes a la Mediterrània (mes d’abril).
1990Pronuncia la conferència a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó Gumersind, entre el record i l’enyorança. JMP la va publicar a la Revista Menorca del segon trimestre del 1990 (22 de maig).
1990És al Pirineu oriental amb Joan Coromines (2 de juny).
1990Fa el pregó commemoratiu del centenari de l’església Sant Alonso Rodríguez del Pont d’Inca (16 de juny).
1990És a París per motius professionals (25 de juliol).
1990Rep el títol de Cavaller de Santa Maria de la Panada (30 d’agost).
1990Fa una conferència a Santa Margalida amb motiu de les festes de la Beata. En agraïment, l’Ajuntament li lliura una placa (primers dies de setembre).
1990És a Perpinyà amb l’equip de TVE i més tard van a Carcassona (11 de setembre).
1990Fa la presentació del Llibre de Gaspar Sabater Kristian Krekovic, el artista y su obra (19 de novembre).
1990Forma part de l’equip de col·laboradors de la revista Pòrtula de Marratxí.
1991Escriu el pròleg del llibre El patrimoni arqueològic del municipi de Capdepera de Josep Terrassa Ferrà. Capdepera, Ajuntament de Capdepera.
1991Publica el text i fa els dibuixos dels àlbums 150 escuts de llinatges mallorquins i Altres 150 escuts de llinatges mallorquins. Palma, Prenshora.
1991-1996Entre 1991 i 1996 participa en diversos programes d’Antena 3 Televisión. Dins el documentari cultural Plató Tres va fer els programes següents: 1. Santa Ponça, conquista de Mallorca pel Rei En Jaume (Calvià); 2. Torre de Cala Pi (Llucmajor); 3. Porta de la Conquesta o de Santa Catalina [Santa Margalida] (Palma); 4. Santuari talaiòtic de Son Oms (Palma); 5. Els foners balears (Palma); 6.Tapadores de sitjots (Llucmajor); 7. Plaça Drassana. Capità Jaume Ferrer (Palma); 8. Font d’en Baster o de na Bastera (Palma); 9. Taula d’Horacio d’Eguia (Calvià). 1. Santa Ponça, conquista de Mallorca pel Rei En Jaume (Calvià); 2. Torre de Cala Pi (Llucmajor); 3. Porta de la Conquesta o de Santa Catalina [Santa Margalida] (Palma); 4. Santuari talaiòtic de Son Oms (Palma); 5. Els foners balears (Palma); 6.Tapadores de sitjots (Llucmajor); 7. Plaça Drassana. Capità Jaume Ferrer (Palma); 8. Font d’en Baster o de na Bastera (Palma); 9. Taula d’Horacio d’Eguia (Calvià).
1992És a la fira ARCO a Madrid (17 de febrer).
1992Forma part del Jurat del I Certamen de Pintura S’Illot’92 convocat per l’associació de veïns de l’Illot (mes d’abril).
1992El mes de setembre és jurat del Premi d’Urbanisme convocat per l’Ajuntament de la Pobla (mes de setembre).
1992És a Sevilla per a visitar l’Exposició Universal (9 d’octubre).
1992Publica l’àlbum Mallorca: Art, història, monuments, en col·laboració amb Tomàs Montserrat. Palma, Prenshora.
1993Forma part del Jurat del I Certamen de Pintura Fires i Festes organitzat per la galeria d’art Ducal i patrocinat per l’Ajuntament de Manacor (mes de maig).
1993Premi i reconeixement del Grup Excursionista de Mallorca (GEM) en un acte a la Bastida (Sant Joan). La placa de l’escultura diu: «Fent camí entre la toponímia i la història» (13 de juny).
1993Fa la presentació del llibre La expedición de Mahón (1738-1741) de Simón Gual Truyol. Es Fortí, Club militar, Palma (Mallorca) (15 de juny).
1993Passa uns dies a Madrid i a Toledo (mes de juliol) per a fotografiar unes monedes d’or encunyades a Mallorca per a l’Agenda Escolar 93-94 editada per Hora Nova, que és a la vegada un col·leccionable de 78 cromos de monedes. Aquesta agenda inclou l’escrit La moneda a les Illes Balears.
1993És al nord de Portugal, dia 9 d’octubre, i dia 10 és Pontedeume, la Corunya. Visita el Museu Arqueològic, tres poblats celtes i un de romano-cèltic (9 i 10 d’octubre).
1993Publica Baleares desde el cielo. Madrid, Dirección General de Planificación y Estudios.
1994Fa la conferència a la Pobla: Sant Antoni dins la toponímia balear (mes de gener).
1994És part del jurat del concurs de desfresses que es fa al castell de Son Vida (11 de febrer).
1994Dina amb Albert Coromines a Collsacabra, a prop del Montseny, i més tard és a Pineda per a reunir-se amb Joan Coromines (13 de juliol).
1994Fa el pregó de festes de la beata, a Santa Margalida (20 de juliol).
1994Fa un parlament en la celebració del 38è aniversari de la Penya Motorista de Sant Joan.
1995Dirigeix i escriu el guió del documentari Cabrera, encantadora i tràgica per a TVE a Catalunya.
1995Escriu el pròleg del llibre Nissaga d’un xueta de Llorenç Cortès Beltran. Palma, Lleonard Muntaner.
1995Escriu l’epíleg del llibre Senzills ramells de paraules de Maria del Carme Roca Salvà. Llucmajor, Grafimut.
1995Participa en el documentari Esglésies de Catalunya de TVE a Catalunya.
1995-1996Presenta el programa Mallorca a fondo d’Antena 3 TV.
1996Rep la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears pels seus treballs destinats a preservar, recollir i salvaguardar la toponímia de les Illes Balears, com també per la defensa, catalogació i concreció del llegat arqueològic de les Illes (10 de març). Amb motiu de l’acte solemne, al Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella, JMP va fer un breu discurs d’agraïment. Podeu veure el vídeo institucional en aquest enllaç.
1996L’Ajuntament d’Alaior li comunica que el Ple de dia 2 d’abril acordà per unanimitat de proposar-lo fill il·lustre del poble d’Alaior i que el reconeixement tindrà lloc el dilluns de Sant Llorenç, al Saló de Plens de l’Ajuntament .
1996Premi Antena d’Or 1996 d’Antena 3 TV a la difusió del nom de Mallorca (mes d’abril). Podeu veure el vídeo aquí.
1996Mor a Palma l’onze de maig a l’edat de 72 anys. Un vídeo mostra com va quedar el seu despatx.
1996L’Ajuntament de Ciutadella acorda dedicar un carrer o una plaça a Josep Mascaró Pasarius (13 de juny).
1996El dia 12 d’agost és nomenat, en acte solemne Fill Il·lustre d’Alaior.
1996Homenatge a Josep Mascaró Pasarius en la clausura del Festival de Música Clàssica i Contemporània de la Mancomunitat del Pla, al Santuari de Cura (15 de setembre).
1996El Corte Inglés, amb motiu del seu primer aniversari del centre de les Avingudes de Palma i amb col·laboració amb la UIB, el Museu Arqueològic de Deià, la Societat d’Història Natural de les Illes Balears i la Federació Balear de Tir de Fona, fa una exposició sobre els distints escenaris de l’època talaiòtica. En aquesta exposició es fa un reconeixement a Josep Mascaró Pasarius per «la seva intel·ligent i perdurable obra» (mes de setembre).
1996El dibuixant Bibi fa una caricatura en directe de Josep Mascaró Pasarius, en la inauguració de l’exposició de Personatges de Mallorca que es va fer al Corte Inglés de Palma (1r d’octubre).
1996Reconeixement i lliurament a títol pòstum d’una placa per la seva ingent tasca, en els actes dels Premis Populars 96 que atorga la COPE (25 de novembre).
1996El Cercle de Belles Arts organitza una exposició-homenatge a Josep Mascaró Pasarius al Casal Balaguer, seu d’aquesta entitat de Palma, que es materialitza en una sèrie de ponències impartides per experts i coneixedors de la personalitat de JMP i el seu treball, com Pere Serra, Antoni Ordines, Joan Rullan, Arcadi Gomila, el pare Gabriel Llompart i Pere Fullana. Magdalena Enseñat crea una petita escultura en record de l’homenatge. En l’exposició-homenatge hi col·laboren, entre altres entitats i particulars, la Conselleria de Cultura del Govern Balear, el Consell Insular de Mallorca, l’Ajuntament de Palma, la Biblioteca March i GESA (del 24 d’octubre al 9 de novembre).
1996La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià fa entrega a la seva vídua d’una placa de reconeixement i en record de JMP en l’obertura del curs (27 de novembre).
1996L’Ajuntament de Marratxí aprova dedicar-li un carrer al Pla de na Tesa (mes de novembre).
1996L’Ajuntament de Palma aprova, per unanimitat dedicar-li un carrer de la ciutat (mes de desembre).
1996La seu Universitària de Menorca de la UIB , a Alaior, posa el nom de Josep Mascaró Pasarius a la primera àula de la seu, situada al primer pis de Can Salort. La revista S’Ull de Sol recull la notícia (entre els mesos de maig i setembre).
1997L’Ajuntament d’Alaior edita un punt de llibre que ret homenatge a JMP amb motiu de declarar Any Cultural Josep Miquel Guàrdia. (11 d’abril).
1997S’inaugura al Casal Solleric l’exposició col·lectiva Per Amor a L’Art, Recordant Josep Mascaró Pasarius. En aquesta exposició es presenten retrats, un bust, objectes personals, retalls de diaris, correspondència, etc. de JMP. A l’ acte interven la seva neta Àngela Cortès, la pintora Pilar Gistau, el galerista Juan Antonio Horrach i l’escultor Jaume Mir. També un grup de cantaires de la coral de la UIB va fer un concert (24 d’octubre).
1998Premi Alzina 1997 que atorga el GOB en reconeixement a la seva actuació en defensa del territori i del medi ambient (per primavera).
1998Exposició homenatge a JMP de la Galeria Horrach Moyà en el seu desè aniversari (10 de desembre).
1999Reconeixement del fotògraf Oscar Pipkin 1999 en l’exposició Reunió d’absents.
2000L’Ajuntament d’Alaior aprova, dia 6 de juny, per unanimitat, dedicar-li un carrer de la població (6 de juny).
2000Es publica La toponímia i cartografia antigues de les Illes Balears. Cartes de navegar i textos del segle VI abans de Crist fins a l’any 1599. Edició pòstuma. Lleonard Muntaner.
2002L’Obra Cultural Balear (OCB) ret homenatge als 31 socis fundadors amb motiu del 40è aniversari de l’entitat, d’entre ells Josep Mascaró Pasarius, dins l’acte Un horabaixa a Miramar (26 d’octubre).
2004Rep, a títol pòstum, la Taula d’Or del Premi Maria Lluïsa Serra en el transcurs de les IV Jornades de Patrimoni Històric Artístic de Menorca, lliurada pel Consell Insular de Menorca. El guardó distingeix persones o entitats culturals que s’hagin destacat en la protecció, la conservació i la difusió del patrimoni històric o cultural de l’illa (18 de maig).
2004L’Ajuntament de Ciutadella aprova dedicar-li una avinguda de la ciutat (8 de juliol). L’acte insitucional de descoberta de la placa de la nova via Josep Mascaró Pasarius es fa el 29 d’abril del 2005.
2004Signatura del Conveni per a la publicació del Corpus de Toponímia de Menorca (5 de novembre). Onda Cero Ràdio de Menorca dedica un programa a Josep Mascaró Pasarius amb motiu de l’acord institucional per a publicar l’obra, que es va emetre el 4 de novembre.
2005Rep el reconeixement del Grup Filatèlic i Numismàtic del Centre Cultural d’Alaior. Magda Marroquin Camps pronuncia la conferència La vida i l’obra de Josep Mascaró Pasarius al teatre del Centre Cultural d’Alaior (2 d’abril ); L’Ajuntament d’Alaior presenta al Saló d’Actes un mata-segells i un sobre dissenyats per Tiago Reurer. Després, al Centre de Cultura Sant Diego, s’inaugura la XII Exposició Filatèlica dedicada a Josep Mascaró Pasarius i que recull una àmplia mostra de la labor realitzada per JMP en la història, la toponímia, l’arqueologia i la cartografia entre altres (22 d’abril).
2005Acte de presentació del Corpus de Toponímia de Menorca a la Sala d’Actes Jeroni Marquès del Centre Artístic de Ciutadella (29 d’abril). En van publicar dos articles de l’acte de presentació als diaris: Ultima Hora Menorca i Balears Menorca.
2005Surt publicat el Corpus de Toponímia de Menorca. Distribució geogràfica dels topònims pre-romans, llatins, germànics, mossàrabs, àrabs i catalans. 1983 (2 volums). Edició pòstuma. Consell Insular de Menorca, Sa Nostra i Grup Serra (17 de desembre). També es va distribuir en fascicles des del mes de gener del 2005 amb el Diari de Balears, Menorca i Ultima Hora Menorca.
2005L’Ajuntament d’Alaior col·loca una placa a la casa on va néixer.
2005La Societat Històrico Arqueològica Martí Bella dedica les II Jornades de Recerca Històrica a Menorca a l’antroponímia i la toponímia com a reconeixement al Corpus de Toponímia de Menorca de Josep Mascaró Pasarius (mes de desembre).
2007TV de Mallorca emet el programa Els noms de Mascaró Pasarius i Salvadors de topònims
2023Menorca celebra el centenari del naixement de JMP declarant el 2023 Any Josep Mascaró Pasarius. Vegeu els actes previstos inicialment i les múltiples activitats dutes a terme en recordança de la seva figura i obra. Han estat implusades per prop d’una vintena d’entitats culturals, administracions públiques i particulars.
2023L’Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics organitza un cicle de conferències en homenatge a la seva persona i obra.
SENSE DATAÉs el soci 1056 de Juventudes Musicales delegació de Palma (sense data).
SENSE DATAÉs membre de l’Instituto de Relaciones Culturales Balears-Israel (sense data).
SENSE DATAParticipa acompanyat d’Antoni Sbert Nicolau al Ral·li Barcelona-Sitges amb el Renault matrícula PM 937, propietat d’Antoni Darder Andreu.

Cronologia desglossada:

Càrrecs-soci

Conferències

Dinamitzador cultural

Premis i reconeixements

Viatges