Divulgació històrica

1954. Escriu el guió del documentari NODO Menorca indómita emès per RTVE el primer de gener del 1954 (només es visible si s’està registart a RTVE Play).

Arqueologia:

1967. X Congrés Nacional Arqueologia. Maó. Vídeo enregistrat i editat per JMP.

Programes documentals a TVE, TVE 2, Antena3 Balears i TV Mallorca:

1980- Participa en el programa de TVE a Catalunya Les Nostres Coses: Les Illes .

1981- Participa en el programa de TVE a Catalunya Les Nostres Coses: Els Primers Pobladors.

1981-1984 -Participa com a coordinador a la sèrie documental La Ruta dels Almogàvers. El capítol III de la sèrie va ser La venjança catalana i el capítol IV Els ducats catalans a Grècia. En aquest periode, durant el qual es va realitzar, produir i emetre la sèrie, JMP va publicar una sèrie de reportatges sobre aquesta mateixa temàtica al diari Baleares.

1982- Participa en el programa de TVE a Catalunya La Nostra Gent: Ramon Llull .

1983- Participa en el programa de TVE a Catalunya Les Nostres Coses: Pirates i Corsaris .

1984- Participa com a assessor a la sèrie documental de TVE de Catalunya Les Nostres Coses: Els vells palaus de Mallorca .

1984-1985- Participa com a historiador i assessor històric, en el documental L’ aventura dels catalans de TVE a Catalunya. Alguns episodis de Catalans a l’Àfrica són:
Programa 1: Pròleg ; 2: De Mallorca a Algèria ; 3: Del cristianisme a l’islam, Anselm Turmeda ; 4:L’illa de Djerba .

1986- Participa fent la coordinació i la documentació de la sèrie documental El legado de las Islas de TVE sobre illes de la Mediterrània que tenen empremtes catalanes:
Els programes són: Sicilia, Creta , Baleares 1ª parte , Baleares 2a parte, La isla de Djerba, Chipre, Cabrera i El legado ecológico  Archipiélago de las Islas Medas y el archipiélago de Cabrera.

1986. Recull d’imatges, comentaris i diaris elaborat per Josep Sardà i Prat (que va ser realitzador de TVE): El legado de las Islas.

1986- Participa en el programa de TVE a Catalunya Els anglesos a Menorca.

1989-Participa com a assessor històric en el documentari Catalunya misteriosa. Els misteris de les illes. de TVE.

1989- Participa com a historiador i guionista expert en el programa La Finestra de TVE Catalunya: Els jueus de Mallorca.

1995- Dirigeix i escriu el guió del documentari per a TVE de Catalunya  Cabrera, encantadora i tràgica. Es va emetre el 1997.

Recull d’intervencions de JMP al programa Plató 3 Antena 3 a les localitzacions següents: 1-Santa Ponça, conquista de Mallorca pel rei En Jaume (Calvià); 2. Torre de Cala Pi (Llucmajor); 3. Porta de la Conquesta o de Santa Catalina [Santa Margalida] (Palma); 4. Santuari talaiòtic de Son Oms (Palma); 5. Els foners balears (Palma); 6.Tapadores de sitjots (Llucmajor); 7. Plaça de la Drassana. Capità Jaume Ferrer (Palma); 8. Font d’en Baster o de na Bastera (Palma); 9. Taula d’Horacio de Eguia (Calvià).

2007 – Els noms de Mascaró Pasarius i Salvadors de topònims. TV de Mallorca.

Guardons i reconeixements:

1996. Medalla d’Or de les Illes Balears a JMP. Maó-Ciutadella. TVE 2. Amb motiu de l’acte solemne, JMP va fer un breu discurs d’agraïment. Podeu veure el vídeo institucional en aquest enllaç.

1996. Antena d’Or 1995 a Josep Mascaró Pasarius d’Antena 3 Televisió.

1996. JMP Fill Il·lustre d’Alaior a títol pòstum. Alaior (versió resumida).
Vídeo enregistrat per Joan Pons Jover (versió extensa).

Centenari Josep Mascaró Pasarius (1923-2023):

Any Josep Mascaró Pasarius

Conferència de Xavi Gomila: Josep Mascaró Pasarius salvaguarda de la toponímia de Menorca. Saló d’actes Convent de Sant Diego. Alaior 14-9-23

Conferència de Joan de Nicolás: Josep Mascaró Pasarius i l’arqueologia menorquina. Saló d’actes Convent de Sant Diego. Alaior 28-9-23

Conferència de Josep Pons Fraga: Josep Mascaró Pasarius (1923-1996). Les seves aportacions en arqueologia, toponímia, edició i història. Saló d’actes Convent de Sant Diego. Alaior 19 -10- 2023

XIX Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca

Divendres 1a part. 3-11-2023. Alaior
17:00h Josep Mascaró Pasarius vist d’Alaior. Miquel À. Marquès Sintes (Centre d’Estudis Locals d’Alaior. Institut Menorquí d’Estudis).

17:20h Records d’un recol·lector ajudant de Mascaró. Miguel Àngel Limón Pons (Institut Menorquí d’Estudis).

17:45h L’obra menorquina de Mascaró Pasarius. Miguel Àngel Casasnovas Camps (Institut Menorquí d’Estudis.

Divendres 2a part. 3-11-2023. Alaior

18:00h Josep Mascaró Pasarius a Mallorca. Tres eixos d’interpretació de la seva obra: Corpus, Història i Gran Enciclopèdia. Pere Fullana Puigserver (Universitat de les Illes Balears. Laboratori del Patrimoni Historicoeducatiu de la UIB.

20:00 h Obertura de les XIX Jornades de Patrimoni Cultural de Menorca.

20:15h Josep Mascaró Pasarius, el seu perfil biogràfic. Gabriel Bibiloni  (lingüista, professor retirat i investigador de la Universitat de les Illes Balears).

Vegeu vídeo de divendres

Dissabte matí 1a part. 4-11-2023. Alaior
10:00 h L’home audiovisual: Del NODO als reportatges per a TVE. Josep Pons Fraga (Editor del diari Menorca i conseller Editorial de Menorca).

10:30h Josep Mascaró Pasarius. De les seves cartes arqueològiques de Menorca a patrimoni mundial. Margarita Orfila Pons (Universitat de Granada. Ateneu de Maó).

10:50h Mascaró Pasarius i la divulgació científica de l’arqueologia de Menorca: el cas de Biniaiet Vell. Cristina Rita Larrucea (Institut Menorquí d’Estudis).

11:20h La cartografia de Josep Mascaró Pasarius. Carles Carreras i Verdaguer (catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona).

Dissabte matí 2a part. 4-11-2023. Alaior

12:30 h Tasca d’inventari i catalogació del patrimoni arqueològic realitzat per Josep Mascaró Pasarius i la seva repercussió sobre la protecció legal d’aquests béns. Simón Gornés Hachero (Institut Menorquí d’Estudis).

12:50h El web mascaró pasarius.cat, una primera passa per a posar a l’abast de tothom el seu llegat. Família Mascaró Hernando.

13:40h Mascaró Pasarius i l’arqueologia a les Balears. Una visió avançada al seu temps. Manuel Calvo Trias (Universitat de les Illes Balears).

Vegeu vídeo de dissabte matí

Dissabte capvespre 1a part. 4-11-2023. Alaior

17:00h Mascaró Pasarius: el periodista total. Josep Pons Fraga. (Editor del diari Menorca i conseller Editorial de Menorca).

17:30 h Al·lès i Mascaró, un binomi essencial a la Ciutadella dels anys 50. Bep Al·lès Salvà (Setmanaris i Revistes SL).

17:50 h Les naus i el nou món de Tinnit i la simbologia funerària púnica. Joan C. De Nicolás Mascaró (Institut Menorquí d’Estudis).

18:05 De la iconografia de ’Encantament’ de Biniguarda al conjunt excepcional de Santa Anna, de Maó. Manifestacions còsmiques i zoològiques. Miquel Antoni Pons Carreras (Institut Menorquí d’Estudis).

18:20h De Diodorus de Torrellafuda a Iulus de Banyul: setanta anys d’inscripcions en hipogeus de Menorca. Bartomeu Obrador Cursach (Institut Menorquí d’Estudis).

Dissabte capvespre 2a part. 4-11-2023. Alaior

19:00 h Josep Mascaró Pasarius, figura cabdal de la recollida i l’estudi de la toponímia de Menorca. Xavi Gomila Pons (Institut Menorquí d’Estudis).

19:45h Corpus de Toponimia de Menorca. Una valoració respecte de la seva edició l’any 2005. Gabriel Bibiloni  (lingüista, professor retirat i investigador de la Universitat de les Illes Balears).

20:45h Projecció de l’enregistrament del videomapatge Entre el cel i la terra, una producció que rememora l’odissea dels menorquins d’epoca prehistòrica. Creada per Ilumina M amb el suport de l’Agència Menorca Talaiòtica.

Vegeu vídeo de dissabte capvespre

Diumenge. 5-11-2023. Alaior Documental sobre cinema amateur a Menorca. Vegeu vídeo documental

Vídeo de la conferència de Josep Pons Fraga, presentada per Pau Faner: Josep Mascaró Pasarius, home emprenedor: l’editor i el periodista. Cercle Artístic de Ciutadella 10-11-23. Font: Cercle Artístic de Ciutadella.

XXII Diada de la Premsa Local de Menorca. Bep Al·lès Salvà fa l’obertura de l’acte 18-11-2023. Ciutadella.

XXII Diada de la Premsa Local de Menorca. Conferència d’en Miquel Àngel Marquès: Josep Mascaró Pasarius. Vida polifacètica d’un treballador de la cultura. 18-11-2023. Ciutadella.

Vídeo de la conferència de Josep Pons Fraga: Josep Mascaro Pasarius, el periodista total. Presenta: Margarita Orfila Pons, presidenta de l’Ateneu de Maó. 28-11-2023. Maó. Font: Ateneu de Maó.

Vídeo de la conferència de Xavier Gomila, presentada per Lina Pons: Josep Mascaró Pasarius i la salvaguarda de la toponímia al Cercle Artístic de Ciutadella 1-12-2023. Font Cercle Artístic.

Presentació del web de Josep Mascaró Pasarius a la biblioteca de Cort de Palma. 1- 12-2023. Palma.

Gala Protagonistes de la Vida Menorquina 2023 i dels Premis Periodístics. Teatre Municipal des Born de Ciutadella 13-1-2024. Ciutadella.
El vídeo de la gala.