1951Participa a la II Exposición de Fotografías de Menorca, organitzada pel Foto Club del Cercle Artístic de Ciutadella, i aconsegueix dos accèssits per les fotografies Sala Hipóstila i Taula de Torre Trencada (mes de juliol).
1952L’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó nomena Josep Mascaró Pasarius, Josep Allès Quintana i Josep Salord i Farnés socis de mèrit i vocals de la Secció d’Estudis Menorquins, en reconeixement de les seves labors d’estudi o publicacions relatius a Menorca (26 d’octubre).
1954Obté el primer premi del V Concurso Nacional de Fotografia organitzat pel Foto-Club del Centre Artístic de Ciutadella en la modalitat Contraluces (23 de juny).
1957Rep el Premi Jaume I d’Investigació Històrica de l’Institut d’Estudis Catalans per Els Monuments megalítics a l’illa de Menorca (23 d’abril). Publicat l’any 1958.
1961Rep el Premi Ciutat de Palma 1960 Josep Maria Quadrado per La Cultura de los Talaiots. Contribución a su conocimiento. (21 de gener)
1963Rep el Premio de los Premios Ciudad de Palma 1962 (mes de gener).
1964Rep el Premi Josep Puig i Cadafalch d’Arqueologia per Prehistoria de las Balears (23 d’abril).
1964Rep un homenatge de simpatia i admiració de la Casa de Menorca a Palma (14 de juny).
1968Rep un homenatge de la Casa de Menorca a Palma pels mèrits assolits amb les seves investigacions arqueològiques (14 de febrer).
1968Rep el Siurell de Plata al Mejor Mallorquín del Año 1967 del diari Última Hora (mes de gener).
1968Homenatge de la Societat Arqueològica Lul·liana a JMP per la culminació del Corpus de Toponimia de Mallorca (12 de maig).
1968Premi Dr. Joan Ramis i Ramis d’Història i Arqueologia de l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó per l’obra Las Taulas: testimonio de la fe religiosa y de la capacidad creadora de los paleomenorquines.
1968Rep un homenatge de l’Ajuntament de Palma en reconeixement i gratitud pels rellevants mèrits en favor de la ciutat (31 de desembre).
1971Rep un accessit al premi del Concurso Nacional de Prensa 1970 del Grupo Sindical Nacional de Auto Escuelas (mes de juny). Una notícia recull el guardó.
1972Rep el premi nacional de periodisme Autoescuela 1972 convocat per l’Agrupación Sindical Provincial Autónoma de Propietarios y Directores de Auto Escuelas de Baleares (3 d’octubre).
1973Rep un homenatge dels companys del diari Baleares en un dinar a Can Perdiueta (Portals Vells) conjuntament amb altres tres companys de la redacció (Antoni Pizà, Miguel Àngel Martínez Campos i Miquel Àngel Riera) per haver estat recentment premiats. Aquest article parla de l’esdeveniment (26 de gener).
1974Rep el Premi Lluís R. Amorós d’Arqueologia Balear (27 de gener) de la Societat Arqueològica Lul·liana corresponent a 1972 conjuntament amb Bartomeu Font Obrador, pels capítols I i II del volum I de la Història de Llucmajor.
1977Rep, a la festa anual de l’Asociación de Informadores Turísticos, Guías intérpretes y Correos de Turismo de Mallorca, una placa amb el nomenament d’Informador Turístico de Honor (el 29 de setembre).
1981Rep el IV Premi Josep Iglésies d’Onomàstica de la Societat d’Onomàstica de Barcelona per l’obra Toponímia del terme de Ferreries (obra inèdita) (25 de maig).
1983Rep el Premi Jaume I d’Investigació Històrica de l’Institut d’Estudis Catalans pel Corpus de toponímia de Menorca. Distribució geogràfica dels topònims pre-romans, llatins, mossàrabs, àrabs i catalans (mes de juny).
1985Rep el Premi de Periodisme Baltasar Porcel pel seu estudi històric-arqueològic del municipi d’Andratx.
1989Rep el Premi Sanchis Guarner de la Sorbona de París per l’obra Onomasticon Cataloniae, de Joan Coromines i JMP. El premi li lliura el Dr. Antoni Ferrando, al Centre d’Estudis Catalans de París-Sorbonne.
1990Acte de la recepció pública com a membre de número de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià (dia 22 de març). Hi llegeix el discurs Art rupestre mallorquí. I la resposta de Jaume Mir Ramis.
1990Rep el títol de Cavaller de Santa Maria de la Panada (30 d’agost).
1993Premi i reconeixement del Grup Excursionista de Mallorca (GEM) en un acte a la Bastida (Sant Joan). La placa de l’escultura diu: «Fent camí entre la toponímia i la història» (13 de juny).
1996Rep la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears pels seus treballs destinats a preservar, recollir i salvaguardar la toponímia de les Illes Balears, com també per la defensa, catalogació i concreció del llegat arqueològic de les Illes (10 de març). Amb motiu de l’acte solemne, al Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella, JMP va fer un breu discurs d’agraïment. Podeu veure el vídeo institucional en aquest enllaç.
1996Premi Antena d’Or 1996 d’Antena 3 TV a la difusió del nom de Mallorca (mes d’abril). Podeu veure el vídeo aquí.
1996El dia 12 d’agost és nomenat, en acte solemne Fill Il·lustre d’Alaior.
1996Homenatge a Josep Mascaró Pasarius en la clausura del Festival de Música Clàssica i Contemporània de la Mancomunitat del Pla, al Santuari de Cura (15 de setembre).
1996El Corte Inglés, amb motiu del seu primer aniversari del centre de les Avingudes de Palma i amb col·laboració amb la UIB, el Museu Arqueològic de Deià, la Societat d’Història Natural de les Illes Balears i la Federació Balear de Tir de Fona, fa una exposició sobre els distints escenaris de l’època talaiòtica. En aquesta exposició es fa un reconeixement a Josep Mascaró Pasarius per «la seva intel·ligent i perdurable obra» (mes de setembre).
1996Reconeixement i lliurament a títol pòstum d’una placa per la seva ingent tasca, en els actes dels Premis Populars 96 que atorga la COPE (25 de novembre).
1996El Cercle de Belles Arts organitza una exposició-homenatge a Josep Mascaró Pasarius al Casal Balaguer, seu d’aquesta entitat de Palma, que es materialitza en una sèrie de ponències impartides per experts i coneixedors de la personalitat de JMP i el seu treball, com Pere Serra, Antoni Ordines, Joan Rullan, Arcadi Gomila, el pare Gabriel Llompart i Pere Fullana. Magdalena Enseñat crea una petita escultura en record de l’homenatge. En l’exposició-homenatge hi col·laboren, entre altres entitats i particulars, la Conselleria de Cultura del Govern Balear, el Consell Insular de Mallorca, l’Ajuntament de Palma, la Biblioteca March i GESA (del 24 d’octubre al 9 de novembre).
1996La Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià fa entrega a la seva vídua d’una placa de reconeixement i en record de JMP en l’obertura del curs (27 de novembre).
1996L’Ajuntament de Marratxí aprova, el mes de novembre, dedicar-li un carrer al Pla de na Tesa (mes de novembre).
1996L’Ajuntament de Palma aprova, per unanimitat, el mes de desembre, dedicar-li un carrer de la ciutat (mes de desembre).
1996La seu Universitària de Menorca de la UIB , a Alaior, posa el nom de Josep Mascaró Pasarius a la primera àula de la seu, situada al primer pis de Can Salort. La revista S’Ull de Sol recull la notícia (entre els mesos de maig i setembre).
1997L’Ajuntament d’Alaior edita un punt de llibre que ret homenatge a JMP amb motiu de declarar Any Cultural Josep Miquel Guàrdia. (11 d’abril).
1997S’inaugura al Casal Solleric l’exposició col·lectiva Per Amor a L’Art, Recordant Josep Mascaró Pasarius. En aquesta exposició es presenten retrats, un bust, objectes personals, retalls de diaris, correspondència, etc. de JMP. A l’ acte interven la seva neta Àngela Cortès, la pintora Pilar Gistau, el galerista Juan Antonio Horrach i l’escultor Jaume Mir. També un grup de cantaires de la coral de la UIB va fer un concert (24 d’octubre).
1998Premi Alzina 1997 que atorga el GOB en reconeixement a la seva actuació en defensa del territori i del medi ambient (per primavera).
1998Exposició homenatge a JMP de la Galeria Horrach Moyà en el seu desè aniversari (10 de desembre).
1999Reconeixement del fotògraf Oscar Pipkin 1999 en l’exposició Reunió d’absents.
2000L’Ajuntament d’Alaior aprova, dia 6 de juny, per unanimitat, dedicar-li un carrer de la població (6 de juny).
2004Rep, a títol pòstum, la Taula d’Or del Premi Maria Lluïsa Serra en el transcurs de les IV Jornades de Patrimoni Històric Artístic de Menorca, lliurada pel Consell Insular de Menorca. El guardó distingeix persones o entitats culturals que s’hagin destacat en la protecció, la conservació i la difusió del patrimoni històric o cultural de l’illa (18 de maig).
2004L’Ajuntament de Ciutadella aprova dedicar-li una avinguda de la ciutat (8 de juliol). L’acte insitucional de descoberta de la placa de la nova via Josep Mascaró Pasarius es fa el 29 d’abril del 2005.
2004Signatura del Conveni per a la publicació del Corpus de Toponímia de Menorca (5 de novembre). Onda Cero Ràdio de Menorca dedica un programa a Josep Mascaró Pasarius amb motiu de l’acord institucional per a publicar l’obra, que es va emetre el 4 de novembre.
2005Rep el reconeixement del Grup Filatèlic i Numismàtic del Centre Cultural d’Alaior. Magda Marroquin Camps pronuncia la conferència La vida i l’obra de Josep Mascaró Pasarius al teatre del Centre Cultural d’Alaior (2 d’abril ); L’Ajuntament d’Alaior presenta al Saló d’Actes un mata-segells i un sobre dissenyats per Tiago Reurer. Després, al Centre de Cultura Sant Diego, s’inaugura la XII Exposició Filatèlica dedicada a Josep Mascaró Pasarius i que recull una àmplia mostra de la labor realitzada per JMP en la història, la toponímia, l’arqueologia i la cartografia entre altres (22 d’abril).
2005L’Ajuntament d’Alaior col·loca una placa a la casa on va néixer.
2005La Societat Històrico Arqueològica Martí Bella dedica les II Jornades de Recerca Històrica a Menorca a l’antroponímia i la toponímia com a reconeixement al Corpus de Toponímia de Menorca de Josep Mascaró Pasarius (mes de desembre).