1952Com a secretari del Foto-Club del Cercle Artístic de Ciutadella fa un Parlament de lloança en l’acte d’homenatge al Dr. Alfredo Mallo, president del Foto-Club (12 de juliol).
1953Fa la conferència Los grabados rupestres de Menorca al Club Nàutic de Ciutadella (mes d’abril).
1953Fa la conferència Grabados rupestres y urnas cinerarias al Cercle Artístic de Ciutadella.
1953Pronuncia la conferència La cultura de los talayots en la isla de Menorca a l’Institut Britànic de Barcelona (27 d’octubre). El Diario de Menorca i El Iris se’n fa ressò.
1953Fa una conferència a l’Institut Francès de Barcelona.
1953Pronuncia la conferència La cultura de los talayots en la isla de Menorca a la societat del Cercle Artístic de Ciutadella (24 de novembre).
1954Conferència La idea de Dios en el hombre prehistórico, organitzada per la Societat de Ciències de Palma, dins els Seminarios de Formación (7 d’abril).
1954Conferència a Pollença El hombre prehistórico en la comarca de Pollensa. Sala d’actes Club Pollensa. (5 de maig).
1954Conferència: La Prehistoria de la isla de Menorca, a la Biblioteca Popular Francisco Tarazo de la Diputació de Barcelona, a Granollers (Vallès Oriental) (17 d’octubre). Una notícia del Menorca se’n fa ressò.
1954? o 1955?Fa la conferència Exploraciones arqueológicas submarinas, al Club Nàutic de Ciutadella (Menorca)
1955Conferència Menorca, l’illa del vent i dels talaiots. Feta a la Secció de Ciències i Arts del Centre Excursionista de Catalunya de Barcelona (7 de març).
1955Fa la conferència Menorca, isla del viento y de los talayots, a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó, amb projecció de diapositives (18 de març). El diari Menorca se’n fa ressò. (22 de març).
1955Fa la conferència La prehistoria de Menorca, grandiosa manifestación arquitectónica de una civilización desaparecida, al Patronat Sant Joan Baptista de La Salle d’Alaior (21 d’abril).
1955Fa la conferència Arqueologia submarina a Villacarlos. (5 d’agost)
1956?Fa una projecció de diapositives comentades amb el títol Paisajes típicos y monumentos megalíticos de Menorca al col·legi Sant Francesc de Palma (8 de gener).
1956Participa en els actes d’una Festa Menorquina, organitzada per la Casa de Menorca a Palma conjuntament amb Amigos de Mallorca i Agrupació Fotogràfica Mallorca, en pro de la germanor balear, celebrada en el Círculo de Bellas Artes. Fa una projecció comentada de diapositives en color titulada «Paisajes típicos y monumentos megalíticos de Menorca» (22 de gener).
1956Fa una conferència sobre arqueologia a Villa-Carlos (El Castell). El diari Menorca en recull la notícia.
1957?1958?Pronuncia la conferència Los grabados rupestres en Menorca al Cercle Artístic de Ciutadella.
1962Fa una conferència al Centro Internacional Luís Vives (imatge 1 i imatge 2) titulada Mallorca prehistórica, en castellà i en anglès, amb el següent guió: 1) La Mallorca que el turismo no conoce, 2) Poblados fortificados y tumbas de hace tres mil años i 3) Arqueología submarina de Mallorca. L’explicació la il·lustra amb diapositives (27 de juliol).
1962Fa la conferència Prehistoria de las Baleares, a l’acte de cloenda del III Consejo de Actividades Culturales del SEU de Cataluña y Baleares, al saló de sessions de la Diputació Provincial, a Palma (5 de novembre). Un article se’n fa ressò.
1962Pronuncia la conferència a la Pobla: Coves, talaiots i altres megàlits de la comarca de Sa Pobla (22 de desembre).
1962Fa la conferència Monumentos prehistóricos en La Puebla al Salón-Biblioteca de la Caja de Pensiones para la Vejez y de Ahorros de la Pobla.
1963Fa la conferència Prehistòria de Ses Salines a les Salines (mes de maig).
1963Fa la conferència Prehistoria de Llucmajor al saló de sessions de l’Ajuntament de Llucmajor, amb projecció de diapositives de monuments prehistòrics, dins els actes culturals celebrats amb motiu de la Festa de la Hispanitat (12 d’octubre). Aquest article se’n fa ressò.
1964Fa la conferència Prehistòria de Mallorca i monuments megalítics d’Alaró, organitzada a Alaró per la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de la Baleares ( 5 de juny).
1965Fa la conferència Menorca: geografía e historia a l’Hermandad de los Santos Cosme y Damián (11 de juny).
1966Fa la conferència Cultura prehistórica balear amb projecció de diapositives a l’Escola de Turisme de Palma (5 de febrer).
1966Fa la conferència, en anglès, Mallorca: An open air archaeological museum al Club Internacional del Terreno (28 de febrer).
1967Fa la conferència La arqueología y la prehistoria en Baleares a la sala d’actes del Club del Universitario de Palma, dins el cicle de conferències Baleares, centro del Mare Nostrum (18 de novembre).
1968Fa una conferència al Saló Vermell del Cercle de Belles Arts de Palma sobre arqueologia balear acompanyada d’una projecció de diapositives en color (10 de febrer).
1968Fa una conferència al Círculo Mallorquín sobre prehistòria balear, il·lustrada amb la projecció d’una pel·lícula en color dels monuments prehistòrics de les nostres illes, dins el cicle de conferències Prehistoria i Folklore (19 de febrer).
1968Fa la conferència Puntos oscuros de la historia de Mallorca a la Congregació Mariana de Palma (14 de febrer).
1968Fa la conferència Prehistoria de Alcudia y su comarca al local social del Club de Alcudia. Acompanya la conferència amb una projecció de diapositives (20 de desembre).
1969Conferència amb projecció de diapositives a l’Escola de Turisme de l’Estudi General Lul·lià de Palma sobre el tema Cultura prehistórica balear (principi d’any).
1969Fa la conferència Toponímia de Bunyola organitzada per la parròquia del poble de Bunyola (mes de febrer?).
1969Pronuncia una conferència sobre prehistòria de Santa Maria, amb projecció de diapositives, a la sala d’actes del convent de les monges. La conferència és amb motiu d’un acte en homenatge a la poetessa Maria Antònia Salvà en el centenari del seu naixement (8 de setembre).
1969Viatja a Menorca i fa una conferència al Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella en ocasió del XXXVI aniversari de la Fundació de Falange (28 d’octubre).
1969Fa una conferència a Menorca, possiblement a Maó (29 d’octubre).
1969Fa la conferència Prehistòria de Mallorca al Foment de Cultura de Muro (12 de desembre).
1970Fa la conferència Los monumentos megalíticos de las Islas Baleares i projecta una pel·lícula sobre el tema a l’auditòrium del Museu Arqueològic de Barcelona (26 de novembre).
1971Fa la conferència La prehistoria de Mallorca y su riqueza monumental a la Congregació Mariana (4 de març).
1971Fa la conferència El excursionismo como tema a la Sala d’Actes de la Joventut Antoniana, a Palma (23 d’octubre).
1971Fa la conferència Arqueologia de Manacor organitzada pel Club Perlas y Cuevas de Manacor, a la Casa de Cultura (28 d’octubre).
1971Fa la conferència Arqueología submarina de Mallorca, il·lustrada amb diapositives, al saló d’actes de la Congregació Mariana de Palma.(19 de novembre). Una notícia se’n fa ressò.
1971Fa una conferència a Sant Joan (mes de desembre).
1971Fa una conferència al CRIS (Centro de Recuperación e Investigaciones Submarinas), a Barcelona, sobre arqueologia submarina.
1972Fa la conferència Problemas de la prehistoria balear al Círculo Mallorquín (2 de març).
1972Fa una conferència sobre arqueologia balear per als socis del Club Perlas (mitjan octubre).
1972Fa la conferència Campanet y la arqueología. Arqueología en Mallorca, amb projecció de diapositives, a la sala d’audicions Bernat Salas de Campanet (final de novembre).
1973Fa una conferència sobre història de Mallorca a Binissalem, organitzada per la Sección Femenina i dirigida principalment a les al·lotes que han de complir el «Servicio Social» (mes de febrer).
1973Fa una conferència a Santa Eugènia, al local del Centre Catòlic, sobre història de Santa Eugènia (mes de febrer).
1973Fa una conferència a l’Instituto Balear de Estudios de Dirección Empresarial de Palma (16 de març).
1973Fa la conferència Historia de las Baleares, amb projecció de diapositives, a la sala del Centre Recreatiu de Campos, organitzada per la Escuela de formación de la Sección femenina (primers dies d’abril). Una notícia se’n fa ressò.
1973Fa la conferència Los primeros pobladores de Mallorca, al Club Doncel d’Inca (8 d’abril). Ho recull aquesta notícia.
1973Fa la conferència Transcendència de la romanització de la comarca de Manacor, segle II aC a segle V dC a la Casa de Cultura (Obra Social de la Caixa d’Estalvis de Balears) de Manacor (26 d’abril).
1973Fa la conferència Algunos aspectos de la historia de Mallorca a la Congregació Mariana de Palma (15 de maig).
1973Després d’una setmana d’estada a Menorca, amb Manuel Fernandez Miranda fan una conferència sobre arqueologia, organitzada pel Grup d’Arqueologia La Salle, al Cine Alaior del Centre Cultural (17 de juliol). El diari Menorca en publica una ressenya.
1973Fa una conferència sobre el comandant Miquel Barçola i Cardona, cabdill alaiorenc que serà anomenat Fill Il.lustre d’Alaior, a la Sala Capitular de l’Ajuntament d’Alaior. Finalitzat l’acte li és atorgada una placa que diu: El Ayuntamiento de Alayor a don José Mascaró Pasarius, en prenda de cordial felicitación, sincera gratitud y apoyo moral, por consagrar su vida a la noble misión de la investigación en el difícil campo de la arqueología e historia. Alayor 10 de agosto de 1973. El Alcalde (10 d’agost). Escrit d’agraïment de JMP al batlle d’Alaior. Una notícia se’n fa ressò.
1973Fa de glosador del desembarcament de les primeres forces de Jaume I a Santa Ponça (9 de setembre).
1973Fa la conferència La cristianització a Mallorca, en els actes de commemoració del primer centenari de l’església parroquial de Campos (17 de setembre).
1973Fa la conferència Los judíos conversos de Mallorca (1a part) a la Congregació Mariana de Palma.
1974Pronuncia una conferència amb projecció de diapositives, organitzada per la Cooperativa San Crispín, al Cine Alayor, sobre Toponimia y onomástica al servicio de la arqueología (22 de març). Invitació a l’acte. El diari Menorca en fa una ressenya.
1974Viatja a Menorca per a participar en un semirari d’arqueologia menorquina i mediterrània dirigit als residents britànics de Menorca, organitzat per un grup d’hotelers . JMP presenta la conferència de l’arqueòleg britànic David Trump sobre la similitud dels monuments de l’illa de Sardenya i els de Balears, a l’Auditorium de la Casa de Cultura. A continuació fa una breu xerrada il.lustrada amb diapositives. Una notícia recull l’acte. (mes de maig).
1974Fa la conferència Prehistòria de Campanet, amb motiu de la celebració del Festival de la Cultura a Campanet (10 de juliol).
1974Presenta l’acte d’afirmació legionària prèvia a la visualització de la pel·lícula Novios de la muerte al cinema Versalles de Palma (11 de setembre).
1974Xerrada sobre el possible origen i les característiques dels primers pobladors de Mallorca, en el marc de la 2a Assemblea Provincial de Teleclubs celebrada a l’Escuela de Maestría Industrial de Palma (14 de setembre).
1974Fa la conferència Los judíos conversos de Mallorca: azares del pasado, realidad del presente y perspectivas del futuro (2a part), a la Congregació Mariana de Palma (24 d’octubre).
1974Pronuncia la conferència Llucmajor hace 3.000 años, a Llucmajor (mes d’octubre).
1974Fa la conferència Prehistòria de Santanyí, en el marc de les festes de Sant Andreu, a Santanyí (29 de setembre).
1974Pronuncia la conferència Prehistoria de las Baleares a una aula de l’Hospital Provincial de Palma.
1975Fa una conferència il·lustrada amb diapositives i una pel·lícula a la Congregació Mariana de Palma sobre l’illa de Pasqua (7 de maig).
1975Fa la conferència Pobladores y costumbres en las Baleares durante la prehistoria, dins el programa Recreo educativo del soldado a la biblioteca del CIR 14 (Centre d’Instrucció de Reclutes). El diumenge, dia 9, fan una excursió amb JMP a Capocorb Vell per tal d’ampliar el tema tractat (7 de maig).
1975Fa una conferència al Cine Alayor sobre l’illa de Pasqua (9 de maig). Una notícia del Menorca l’anuncia uns dies abans. El mateix diari fa una ressenya de la conferència (12 de maig).
1975Fa la conferència La isla de Pasqua y su enigma arqueológico a la la sala d’actes de la Societat Arqueològica Lul·liana (16 de maig).
1975Fa la conferència Un menorquín en la isla de Pascua al Casino 17 de Gener de Ciutadella (23 de maig). Invitació a la conferència.
1975Viatja a Maó per fer la conferència Un menorquín en las islas del pacífico, a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó, organitzada per l’OCB (15 de novembre). El diari Menorca en fa una ressenya (17 de novembre).
1976Fa la conferència La enigmática isla de Pascua, acompanyada de diapositives, a la Sala Isabelina del Círculo Mallorquín (26 de març).
1976Fa la conferència Los misterios de la isla de Pascua, acompanyada de projecció de diapositives, en el Club Doncel de la Delegación de Juventud, en el marc del programa oficial d’actes del Dijous Bo a Inca (15 de novembre). Aquest article dóna notícia de la conferència.
1976Fa la conferència Algunos aspectos de la guerra civil, a la Congregació Mariana de Palma (26 de novembre).
1976Fa la conferència Los enigmas de la isla de Pascua, acompanyada de projecció de diapositives, en els actes de celebració del novè aniversari del Club Jovenes de Llucmajor. Li van lliurar un diploma en agraïment (11 de desembre).
1977Fa una conferència i exposició de diapositives a Sineu sobre l’illa de Pasqua (29 de gener).
1977Fa una conferència amb exposició de diapositives a Sant Joan sobre l’illa de Pasqua (11 de març).
1977Fa la conferència Enigmas arqueológicos de la isla de Pascua, al Club Militar Es Fortí, dins el IV Ciclo Cultural 1977 (11 de novembre).
1978Fa la conferència Mallorca prehistòrica, amb projecció de diapositives, al Club Jovenes de Llucmajor, dins el programa commemoratiu del seu Xè aniversari (20 de gener).
1978Fa una conferència a l’Institut Mossèn Alcover de Manacor. L’APA li dona una placa com a mostra d’agraïment (24 de maig).
1978Fa la conferència Las islas del Pacífico, organitzada per l’Asociación Hispano-Alemana Altamira, a un local de la delegació del Ministeri de Cultura (28 d’octubre).
1979Fa la conferència Problemes de prehistòria menorquina, organitzada per l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó.
1980Fa la conferència a Sant Lluís Algunos problemas de la prehistoria de Menorca. Invitació a l’acte (27 de març)
1980Fa la conferència a Llucmajor Problemas de la prehistoria en Mallorca en els actes del XII aniversari Club de Amigos de Radio Popular (8 d’abril). Un cartell l’anuncia.
1980Fa la conferència a Llucmajor Problemas de la prehistoria en Mallorca en els actes de commemoració del XII anivesari del Grup de Joves de Llucmajor (25 d’abril).
1980Fa la conferència Problemes de Prehistòria menorquina a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó.
1981Pronuncia conferències sobre prehistòria de Mallorca, dirigides sobretot a persones de la tercera edat, a petició de la Delegació de Cultura de Balears: Capdepera (7 de gener), Consell (12 de gener), Costitx (19 de gener), Deià (26 de gener), Escorca (2 de febrer) i Esporles (9 de febrer).
1982Fa la conferència La ruta de los almogávares y los azares de los cautivos de Baleares apresados por los piratas turcos a la Congregació Mariana a Palma (28 de gener).
1982Fa el discurs de presentació Donde calla la historia habla el arte prèvia a la inauguració de l’exposició de quadres i materials diversos relacionats amb la Reconquesta de Menorca. Sala de Cultura de la Caixa de Balears Sa Nostra de Maó (23 de març). Un article del Menorca el ressenya (24 de març).
1982Participa en el col·loqui d’onomàstica en homenatge a mossèn Antoni Maria Alcover, que es va fer al monestir de la Real (primers dies d’abril).
1982Fa la conferència Àsia Menor rere els antics captius mallorquins, a la sala «Sa Nostra» de Manacor, i organitzada per la revista Soterrani dins el Programa Cultural de Fires i Festes (28 de maig).
1982Fa la conferència Las investigaciones arqueológicas en las Islas Baleares. Lugares de hallazgos en Menorca. Es fa en el marc del XII Congreso Internacional Inter-Expert (21 d’octubre).
1982Fa la conferència Pollensa en la prehistoria, prèvia a l’acte acadèmic d’homenatge a Miquel Bota Totxo, que organitza l’Ajuntament de Pollença (14 de novembre).
1983Fa una conferència al Col·legi Públic de Son Servera sobre prehistòria de la zona (21 de gener).
1983Fa la conferència Prehistoria de Menorca. Obre el cicle de conferències per celebrar el 25è aniversari de les Joventuts Musicals de Ciutadella. Es fa a la Sala de Cultura de Sa Nostra (25 de febrer). Un cartell l’anuncia.
1983Fa una conferència Aspectos poco conocidos de nuestra prehistoria a la sala d’actes del Banco de Bilbao a Palma, organitzada per l’Associación de Amas de Casa Nuredduna (14 de març).
1983Fa una conferència sobre Arqueología de Menorca a la seu de la Creu Roja de Maó. (21 de març).
1983Obre el cicle de projeccions d’imatges comentades pels seus autors amb Els Monuments megalítics de Menorca, organitzat pel Cercle de Belles Arts de Palma (7 d’abril).
1983Fa la conferència Prehistòria d’Inca a l’Aula de la Tercera Edat (14 d’abril).
1983Fa una conferència organitzada pel Club Vázquez de Mella, dins la Setmana Cultural de Manacor (mes de maig).
1983Fa la projecció de diapositives comentades sobre els monuments megalítics i coves de Menorca a Son Marroig, en una de les sessions de la Reunió Internacional de Prehistòria organitzada pel Deya Archaeological Museum and Research Center (16 de setembre).
1984Fa una conferència a Porreres parlant sobre el Patrimoni Monumental de Porreres i els grans problemes generals de la nostra prehistòria insular, convidat per l’Associació Cultural (2 de març).
1984Fa una conferència a Eivissa en el Cicle de Jornades Culturals (20 de març).
1984Fa una conferència amb exposició de diapositives a l’Aula de la Tercera Edat d’Inca sobre el tema Mallorquins a Algèria i Tunísia (23 de juliol).
1984Fa una conferència sobre l’illa de Pasqua al Centre Social de Cultura de Manacor, convidat pel Centre d’Arts Marcials Orient (2 de novembre).
1987Fa una conferència i exposició de diapositives al Centre Sociocultural d’Inca sobre Mallorquines en California.
1987Pronuncia la conferència El indígena mallorquín pre- romano, al Teatre Principal de Palma.
1988Fa una xerrada i una mostra de diapositives a Inca sobre el viatge del grup de mallorquins que anaren a Califòrnia per a visitar les terres evangelitzades per Fra Juníper Serra, a la Sala del Centre Sociocultural de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern Balear (14 de gener).
1990Fa una conferència a les Aules de Cultura Popular de Manacor sobre les comunitats catalanes a la Mediterrània (mes d’abril).
1990Pronuncia la conferència a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó Gumersind, entre el record i l’enyorança. JMP la va publicar a la Revista Menorca del segon trimestre del 1990 (22 de maig).
1990Fa una conferència a Santa Margalida amb motiu de les festes de la Beata. En agraïment, l’Ajuntament li lliura una placa (primers dies de setembre).
1993Fa la presentació del llibre La expedición de Mahón (1738-1741) de Simón Gual Truyol. Es Fortí, Club militar, Palma (Mallorca) (15 de juny).
1994Fa la conferència a la Pobla: Sant Antoni dins la toponímia balear (mes de gener).