1947Viatja a Barcelona per motius professionals.
1952Comença el Mapa general de Mallorca, quan encara tenia la seva residència habitual a Ciutadella (Menorca). Hi treballa fins a 1962.
1953Fa una conferència a l’Institut Francès de Barcelona.
1954Conferència a Pollença El hombre prehistórico en la comarca de Pollensa. Sala d’actes Club Pollensa. (5 de maig).
1955Conferència Menorca, l’illa del vent i dels talaiots. Feta a la Secció de Ciències i Arts del Centre Excursionista de Catalunya de Barcelona (7 de març).
1955Participa a la VIII Reunión Anual de Arqueología com a co-delegat insular del Plan Nacional de Excavaciones Arqueológicas Submarinas, representant Menorca, a Badalona (23 d’octubre).
1957?1958?Pronuncia la conferència Los grabados rupestres en Menorca al Cercle Artístic de Ciutadella.
1958Va a Cabrera acompanyat per catorze persones més, per motius d’arqueologia amb autorització de l’exèrcit (del 25 al 30 de setembre).
1958Pren part en l’organització dels Jocs Florals celebrats a Ciutadella.
1959L’exèrcit autoritza JMP i Mn. Josep Salord i Farnés a fer una excursió arqueològica a l’Illa de Cabrera (4 de setembre)
1960És membre del jurat del I Concurs Teatral de Ràdio Popular de Menorca (mes d’abril).
1960Fa la comunicació «Aportación española a la Bibliografia Submarina Mundial», al I Congrés d’Activitats Subaquàtiques. Barcelona.
1961Comunicació al III Congresso Internazionale di Archaelogia sottomarina. Barcelona 1961, Bordighera 1971: «El tráfico marítimo en Mallorca en la antigüedad clásica».
19631963. Viatja a Menorca amb Bartomeu Font Obrador, delegat regional del Servicio Nacional de Excavaciones a Llucmajor; Gabriel Llompart Moragues i Cristòfol Borràs Reixach. Hi van per a estudiar detingudament monuments prehistòrics menorquins, pel que fa a la seva morfologia i per a comparar-los amb els mallorquins i sards. Una de les visites importants va ser al talaiot de Sant Agustí Vell , a El Migjorn Gran (del 16 al 18 de març). El viatge va ser recollit en una notícia al diari Baleares (mes de març). Aquest mateix any torna a visitar el talaiot de Sant Agustí Vell amb el professor Giovani Lilliu i Enrico Atzeni ((25 al 27 de maig). I hi torna tot sol en una tercera ocasió per aixecar la planimetria de coves, talaiots i navetes de Menorca. (del 10 al 16 de setembre).
1964Viatja a Menorca i hi està durant uns dies per motius professionals (8-13 d’octubre). Una entrevista publicada al Menorca recull els seus projectes a l’illa.
1964Viatja a Menorca acompanyat del geògraf Bartomeu Barceló i Pons per motius professionals (16 de novembre). Una notícia va recollir la seva estada (16 de novembre).
1964Associat amb George Bowden, es converteix en fabricant de guitarres clàssiques espanyoles amb l’objectiu d’exportar-les a Anglaterra, al Canadà i als Estats Units. Viatgen a València per a cercar un bon constructor de guitarres, que va finalment va ser José Ortí Beneyto.
1965Fa la conferència Menorca: geografía e historia a l’Hermandad de los Santos Cosme y Damián (11 de juny).
1966Viatja a Perpinyà amb motiu dels actes de lliurament de l’estàtua jacent del Rei Sanç a aquesta ciutat, en representació de la Societat Arqueològica Lul·liana. Una notícia recull l’esdeveniment (mes de juny).
1967Viatja al Museo Arqueológico Nacional de Madrid per a fotografiar els Toros de Costitx o Caps de Bou (mes de març).
1967Viatja a Menorca amb Bartomeu Enseñat per a visitar els principals monuments arqueològics de l’illa i el museu arqueològic de la Casa de Cultura a Maó (11 de març).
1967Viatja a Barcelona per participar en l’homenatge a Eduard Ripoll Perelló i fa un parlament. En aquest acte Bartomeu Font Obrador i JMP representen la Societat Arqueològica Lul·liana, l’Obra Cultural Balear, l’Estudi General Lul·lià i l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó. Durant aquest esdeveniment es va produir una anècdota recollida en un article (principi de juliol).
1967Participa en l’exploració de les aigües de l’illa del Sec de la badia de Palma. L’excavació arqueològica submarina de la nau grega del segle IV aC.
1968Viatja a Maó per preparar un treball sobre arqueologia (mes de març). Una notícia es fa ressò del viatge.
1968Es desplaça, a petició de l’Ajuntament de Maó, a Menorca per tal d’esbrinar el valor arqueològic d’una pedra amb una inscripció romana trobada a una paret de Torrelló de les Llorences, al municipi de Sant Climent (15 de maig). L’investigador Joan C. de Nicolás Mascaró va fer un treball, als anys 80, on surt la transcripció i la traducció de la inscripció dedicada a l’emperedor romà Caracalla. El podeu llegir aquí.
1968En un viatge a Menorca troba una antiga cantera de morters a Binibeca. Una notícia recull la troballa (18 de setembre).
1968Participa al XI Congreso Nacional de Arqueología, Mérida, amb la comunicació «Antiguos depósitos de agua de las Baleares. Contribución al conocimiento de la captación y conservación de agua en los poblados y cuevas de habitación prehistóricos».
1969Participa amb Antoni Sbert Nicolau en el VII Gran Premio Internacional Rally Mediterráneo Atlántico (Barcelona, 30 d’abril – Lisbona, 28 de maig) amb el Renault matrícula PM 937, propietat d’Antoni Darder Andreu. En l’etapa que va de Sindra a Estoril van fer aturada al cap de la Roca, la terra més occidental d’Europa des d’on van partir les caravel·les de Portugal en la recerca de nous mons.
1969Viatja a Menorca i fa una conferència al Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella en ocasió del XXXVI aniversari de la Fundació de Falange (28 d’octubre).
1969Fa una conferència a Menorca, possiblement a Maó (29 d’octubre).
1969El mes de novembre és a Barcelona i va al Pirineu per a fotografiar dòlmens.
1969És a La Manxa per a visitar els túmuls de Motillas (Conca) i La Platera a Alcázar de San Juan (Ciudad Real). Li van donar un diploma de l’orde dels escuders anomenats Sanchos (mes novembre).
1970Participa en l’exploració de les aigües de l’illa del Sec que es va fer amb el vaixell de guerra Poseidón. A la fotografia de l’enllaç hi surten: a l’esquerra, Catalina Enseñat, co-directora de l’excavació de la jornada, parlant amb JMP i, més a la dreta, Bartomeu Enseñat, entre altres, davant l’estesa de fragments d’àmfora i altres tipus de ceràmica procedents de la nau grega enfonsada (mitjans d’abril).
1970Viatja amb trenta membres de l’Obra Cultural Balear (OCB) a Menorca per estrényer llaços de germanor cultural entre Mallorca i Menorca. (del 12 al 14 de setembre). El diari Menorca va publicar una notícia del viatge.
1970Participa en el IV Congrès International d’Archéologie Sous-marine (Niça, 1970) amb la comunicació «Avance a la Carta Arqueológica Submarina de Mallorca» (mes d’octubre).
1970Va a veure les ruïnes Lucentum Tossal de Manises, a Alacant, amb Antonio Finia Moyano (10 de novembre).
1970Va a Menorca, embarcat en el vaixell Little-Rock de la Sisena Flota dels Estats Units, per a assistir a la descoberta d’un monument a l’almirall Farragut a Ciutadella.
1970És a Elx i visita la cova de Parpalló, que va ser excavada per Lluís Pericot, i les ruïnes d’Illice.
1971Va a Sevilla, a veure El Alcázar, i a Córdoba (mes de març).
1971Viatja a Formentera per a la recerca de testimonis arqueològics de la invasió dels normands ( 28 de maig).
1971És a Jaén dia 7. Visita la ciutat i castell de Santa Catalina, Úbeda, Sierra de Cazorla, Baeza, Linares, Bailén. El dia 10 va a Granada, on visita els dólmens de la Peña de los Gitanos, situats a Montefrío. El viatge acaba el dia 12 a Cartagena (mes d’octubre).
1971És a Tunísia, a l’oasi Sidi Bou Said (14 d’octubre).
1972Participa com a copilot del Rochet Schneider, amb Jaume Julià com a pilot, al Ral·li de Barcelona-Sitges de Cotxes Antics i obtenen el 5è premi (del 13 al 15 de febrer).
1972Participa amb Antoni Sbert Nicolau a la Primeira Volta a Portugal em Automóveis Antigos (Porto, 20 de maig – Lisbona, 28 de maig) amb el Renault matrícula PM 937, propietat d’Antoni Darder Andreu.
1972Viatja a Montpeller a cercar el Palau de Tornamira, on va néixer Jaume I (18 de juny).
1973Viatja a Menorca a visitar el talaiot de Trepucó com a conseller insular de Belles Arts a Menorca (5 d’abril).
1973Assisteix a Cartagena a les I Jornadas de Arqueología Submarina, com a membre de la Junta de Govern del Servei d’Excavacions Arqueològiques Submarines de Balears (7 de maig).
1973Viatja a Menorca, com a delegat insular de Belles Arts, per a rebre i acompanyar el Dr. David H. Trump i un grup d’arqueòlegs anglesos. Visiten els monuments megalítics de l’illa (final de maig).
1973Viatja a Alaior per a assistir com a director provincial de Belles Arts a les excavacions de Torralba d’en Salort que duen a terme el doctor Fernández Miranda i un grup d’estudiants de Belles Arts (7 de juliol). Una notícia s’en fa ressò.
1973Després d’una setmana d’estada a Menorca, amb Manuel Fernandez Miranda fan una conferència sobre arqueologia, organitzada pel Grup d’Arqueologia La Salle, al Cine Alaior del Centre Cultural (17 de juliol). El diari Menorca en publica una ressenya.
1973Fa una conferència sobre el comandant Miquel Barçola i Cardona, cabdill alaiorenc que serà anomenat Fill Il.lustre d’Alaior, a la Sala Capitular de l’Ajuntament d’Alaior. Finalitzat l’acte li és atorgada una placa que diu: El Ayuntamiento de Alayor a don José Mascaró Pasarius, en prenda de cordial felicitación, sincera gratitud y apoyo moral, por consagrar su vida a la noble misión de la investigación en el difícil campo de la arqueología e historia. Alayor 10 de agosto de 1973. El Alcalde (10 d’agost). Escrit d’agraïment de JMP al batlle d’Alaior. Una notícia s’en fa ressò.
1973Viatja a Menorca amb Manuel Fernández Miranda amb motiu de l’inici dels treballs de restauració de Trepucó (12 de setembre). Una notícia s’en va fer ressò de l’inici dels treballs i una altra notícia va recollir la finalització de la segona fase (10 d’octubre).
1973Assessora com a delegat d’Arqueologia per a Menorca les classes d’arqueologia per a nins, organitzades pel Tele-Club La Salle d’Alaior, a càrrec de Joan Florit. El Menorca en publica una notícia (9 d’octubre). Aquesta tasca d’assessorament es prolonga l’any següent, com recull aquesta informació. (22 d’octubre de 1974).
1974Pronuncia una conferència amb projecció de diapositives, organitzada per la Cooperativa San Crispín, al Cine Alayor, sobre Toponimia y onomástica al servicio de la arqueología (22 de març). Invitació a l’acte. El diari Menorca en fa una ressenya.
1974Viatja a Menorca per a participar en un semirari d’arqueologia menorquina i mediterrània dirigit als residents britànics de Menorca, organitzat per un grup d’hotelers . JMP presenta la conferència de l’arqueòleg britànic David Trump sobre la similitud dels monuments de l’illa de Sardenya i els de Balears, a l’Auditorium de la Casa de Cultura. A continuació fa una breu xerrada il.lustrada amb diapositives. Una notícia recull l’acte. (mes de maig).
1974Viatja a Menorca per a col·laborar amb la continuació dels estudis del conjunt arqueològic de Sant Llorenç d’Alcaidús (Maó), duts a terme per Miquel Mateu Tarrandell, catedràtic de la Universitat de Barcelona (mes de juny).
1974Fa una semblança de l’illa d’Eivissa en el programa Nuestra región de Ràdio Nacional d’Espanya a Barcelona (27 de desembre).
1975Parla de Presente, pasado y futuro de Ciudadela en el programa Nuestra región de Ràdio Nacional d’Espanya a Barcelona (10 de gener).
1975Assisteix a Barcelona a l’acomiadament dels expedicionaris de l’Operació Rapa Nui a l’illa de Pasqua, a la sala d’actes de la Banca Catalana (24 de febrer ). A la fotografia apareixen d’esquerra a dreta: Noël Hermite; Toni Pujador; Guillermo Malagarriga, cònsol de Xile a Barcelona; Delfí Mateu, conseller de Banca Catalana; Garriga Marquès, cap de Relacions Públiques de l’Ajuntament de Barcelona; Antoni Ribera, director de l’expedició; Jordi Augusto, cap de Relacions Públiques de Banca Catalana i Josep Mascaró, arqueòleg.
1975Parteix cap a l’illa de Pasqua com a participant de la Operación Rapa-Nui dirigida per Antoni Ribera, com a responsable de l’equip arqueològic de terra. Allà prengué part en l’excavació del recinte d’Ahu Tepeu de l’illa (15 de març).
1975Viatja a Menorca per trobar-se amb el doctor Manuel Fernández Miranda per parlar de les excavacions submarines que s’han de dur a terme a Menorca. Joan de Nicolás aprofita per fer-li una entrevista publicada al Menorca (15 d’abril).
1975Fa una conferència al Cine Alayor sobre l’illa de Pasqua (9 de maig). Una notícia del Menorca l’anuncia uns dies abans. El mateix diari fa una ressenya de la conferència (12 de maig).
1975Participa al XIII Gran Premio Internacional de Automóviles Antiguos, acompanyat per Antoni Sbert Nicolau. Hi participen amb el Renault matrícula PM 937 propietat d’Antoni Darder Andreu (10 de maig).
1975Fa la conferència Un menorquín en la isla de Pascua al Casino 17 de Gener de Ciutadella (23 de maig). Invitació a la conferència.
1975Acompanya una delegació d’Antiguos Caballeros Legionarios de Baleares a l’audiència amb Franco i a l’audiència amb el Príncep d’Espanya. JMP els fa entrega dels quatre primers volums de la Historia de Mallorca que coordina (primers dies de juliol).
1975Viatja a Maó per fer la conferència Un menorquín en las islas del pacífico, a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó, organitzada per l’OCB (15 de novembre). El diari Menorca en fa una ressenya (17 de novembre).
1975Viatja a Madrid amb motiu de la mort de Francisco Franco (21 de novembre).
1979Viatja a Barcelona on visita l’Església de Santa Maria, on el Sr. Cots li mostra unes làpides antigues (mes de juny). En una carta adreçada a Joan Hernández Mora li demana informació sobre aquest tema (21 de juny).
1979Visita el Pirineu de Lleida amb Joan Coromines. Sant Quirc, a la vall de Boí; el vell camí empedrat de Taüll, Taüll; la font dels Prats d’Aigüadassi (a la vall de sant Nicolau); la vall de Sant Martí (Boí) (del 29 de juliol al 1r d’agost).
1979Va a l’abadia de Montserrat i visita el Delta del Llobregat ( mes de setembre).
1979Va a Pineda de Mar a la casa de Joan Coromines (11 de novembre).
1979Viatja a Ciutadella per motius professionals (mes de novembre).
1979Fa la conferència Problemes de prehistòria menorquina, organitzada per l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó.
1980Participa a la taula rodona sobre diferents aspectes de la Conquesta de Menorca per Alfons III d’Aragó el 1287. Té lloc a la Sala de Cultura de la Caixa d’Estalvis de Balears. Organitzada per l’Ajuntament de Maó (16 de gener).
1980Va al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, a Tarragona. En la trobada hi participa Josep Tarradellas, president de la Generalitat a l’exili fins al 1977 i de la Generalitat provisional fins al 1980 (23 de març).
1980Fa la conferència a Sant Lluís Algunos problemas de la prehistoria de Menorca. Invitació a l’acte (27 de març)
1980Va a Tel Aviv, a la Universitat hebrea de Jerusalem, per a investigar les fonts de les comunitats jueves a partir del segle V (8 de juliol). Després va a Haifa (12 de juliol).
1980Viatja a Eivissa per motius professionals (25 d’octubre).
1980És membre del jurat del I Premio Don Bosco de Cine Documental, a Ciutadella. Tema: Menorca prehistórica.
1980Viatja a Barcelona i Saragossa per a fer consultes a museus i biblioteques.
1980Fa la conferència Problemes de Prehistòria menorquina a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó.
1981És a Madrid per a anar al Museu Naval a consultar cartografia de Menorca (del 13 al 15 de gener).
1981Viatja a Menorca per a la presentació del seu llibre Prehistòria de Menorca a càrrec del professor Joan Hernández Mora (31 de gener).
1981És a Barcelona per a treballar amb Joan Coromines i el professor Joseph Gulsoy de la Univeristat de Toronto (Canadà)
1981És a Roma per motius professionals (20 de febrer).
1981Viatja a Istambul amb l’equip de TVE i va a l’ambaixada espanyola i a la Universitat (mes de febrer).
1981Viatja a Grècia el mes febrer-març amb l’equip de TVE. A Atenes visiten: l’Acròpolis, el Partenon, l’Àgora i les sumputoses basíliques de ritus ortodox grec. També es desplacen fins al Temple de Poseidó, a Cap de Sunio. Després parteixen cap a Turquia amb l’equip de TVE .
1981És a Cabrera per a rodar per a TVE part del documentari Pirates i corsaris . Per a aquest mateix programa van rodar a les altres illes, Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera (mes de maig). El diari Baleares en va fer una crònica.
1981És a Síria i uns dies més tard és a Ankara amb l’equip de TVE (11 de juny).
1981Viatja a Zamora per a participar al Primer Congreso Internacional La Espanya olvidada: Los Judíos , on presenta una comunicació sobre els jueus menorquins (18 al 21 de juny). Aquests articles sobre el tema són la base de la seva comunicació i s’exposen en vitrines durant. el congrés.
1981Viatja a Maó per a assistir a la presentació del nou gerent d’Editorial Menorca, Marcelo Carreras Vilanova (30 de juny).
1981Acompanya l’arqueòleg i historiador Leslie V. Grinsell als llocs d’interès arqueològics o històrics de Menorca (mitjans juliol). Una notícia del Menorca s’en fa ressò.
1981Tornant de Casp i Alcanyís, va a Albarracín per a parlar amb el Dr. Almagro, i després va a reunir-se amb Joan Coromines a la Vall de Boí. D’allà es desplaça a Viella i la Vall d’Aran (13 d’agost).
1981És a Foix, al Pirineu, i torna a anar a veure les pintures rupestres del Mas d’Asilh (25 d’agost).
1981Viatja a Maó amb motiu del nomenament de Joan Hernández Mora, Fill Il·lustre de Maó (mes de setembre).
1981Viatja a Maó per assistir a la recepció-dinar de l’Honorable President de la Generalitat, Josep Tarradellas, a Montgofre Nou, convidat per Fernando Rubió Tudurí (11 d’octubre). El Menorca va ressenyar l’acte (13 d’octubre).
1981Viatja amb l’equip de TVE a Atenes, Salona i a l’illa d’Egina (26 d’octubre) i van a Delfos amb l’equip de TVE (29 d’octubre) .
1981És a Constantinoble per a parlar per TVE de L’Any de la Desgràcia de Ciutadella,1558 (2 de novembre). Després a Esmirna per a dirigir-se a Capadòcia, on va visitar Kaymakli, ciutat subterrània. A Efes va visitar la Capella de la Mare de Déu, on, segons tradició popular, l’apòstol Sant Joan va dur la Verge Maria després de la crucifixió de Jesús; les restes de la basílica bizantina dedicada a Sant Joan, on, segons tradició popular, està enterrat l’apòstol i les restes romanes de la Biblioteca de Cels de l’any 117-135, sota la qual hi ha la cripta amb el sarcòfag del senador romà Tiberi Juli Cels.
1981Participa al programa de TVE a Catalunya Les Nostres Coses: Menorca .
1982Viatja a Ferreries per visitar una naveta no catalogada localitzada a Son Mercè de Baix el mes de novembre del 1981 pel Grup d’Activitats Arqueològiques de l’associació de veïns S’Enclusa de Ferreries (primers de febrer).
1982Viatja a Anglaterra per a anar a museus i biblioteques de: Londres, Greenwich, Oxford, Marlborough per a treballar la toponímia illenca a les cartes nàutiques. Es reuneix amb arquòlegs anglesos amb qui visita el santuari de Stonehenge (temple del sol). Rep l’ajuda de Paul Latcham en la recerca (del 12 al 19 de febrer).
1982És a Tolosa i s’entrevista amb el Dr. Simonet (1 de març).
1982Fa la conferència Donde calla la historia habla el arte prèvia a la inauguració de l’exposició sobre la Reconquesta de Menorca. Sala de Cultura de la Caixa de Balears Sa Nostra de Maó (23 de març).
1982És a Peníscola, Castelló, per motius professionals (27 de maig).
1982És desplaça a Menorca per motius professionals (mes de juny).
1982Va a Martorell (Baix Llobregat) i a Terrassa (Vallès Oriental) (mes de juny).
1982És a Andorra per a anar cap a Foix (29 de juny).
1982Viatja amb Joan Coromines fins a Sant Climent de Taüll per a visitar l’església romànica famosa per les seves muralles (LLeida).
1982És a Ripoll (4 de juliol).
1982A Barcelona: va a Palafolls (Maresme), Perles (Alt Urgell), Rubí (Vallès Occidental), Sant Vicenç d’Obiols (Avià), on hi ha unes restes visigòtiques i paleocristianes; Santa Maria del Camí, Tagamanent (Vallès Oriental), Torelló (Osona), Tous i Sant Martí (Anoia), Vacarisses (Vallès Occidental), Vic (Osona), Prats de Lluçanès (Osona); Santa Maria de Miralles (Anoia). A Girona: Juaneda (Garrigues), Llabrés (Gironés), Lledó (Alt Empordà), Llofriu (Baix Empordà); Lloret de Mar (Selva); Mallorquines; Maçanet de la Selva, Mercadal, Moyà (Bages), Meià (Garrotxa); Parets, Quart (Gironès), Ripoll (Ripollès); Rossinyol (Garrotxa); Terrades (Alt Empordà); Tortellà (Garrotxa). A Lleida: Llinars d’Aigua d’Ora; LLinars del Vallès; Llobera (Alt Urgell); Pomar (Segarra); Pons (Noguera); Vall Santa. A Tarragona: Llorenç del Penedès (Baix Penedès), Morell (Tarragonès); Reus (Baix Camp); Segura; Valls (Alt Camp), el Vendrell (Baix Penedès); Villalonga (Tarragonès) (mes d’agost).
1982Va a Aranjuez (Madrid) (mes d’agost).
1982És a Toledo per a consultar la carta nàutica de Salvat de Palestrina de l’escola cartogràfica medieval mallorquina (4 d’agost).
1982Es troba a Perpinyà amb Joan Coromines per a treballar sobre toponímia mossàrab (16 d’agost).
1982És a Menorca per motius professionals (12 de setembre).
1982És a Bourg- Madame, al Pirineu Oriental amb Joan Coromines (19 de setembre).
1982És a Menorca per motius professionals (22 de setembre).
1982És a Barcelona per motius professionals (30 de novembre).
1982És a Ciutadella per motius professionals (primers de desembre).
1982Fa la presentació del llibre de Cristòfol Veny La necrópolis protohistórica de Cales Coves a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó.
1983Participa en l’acte d’homenatge al general i assagista maonès Francesc Sintes Obrador, a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a Barcelona. JMP hi glosa la figura de l’il·lustre militar (19 de gener).
1983Fa la conferència Prehistoria de Menorca. Obre el cicle de conferències per celebrar el 25è aniversari de les Joventuts Musicals de Ciutadella. Es fa a la Sala de Cultura de Sa Nostra (25 de febrer). Un cartell l’anuncia.
1983Viatja a Maó on fa una conferència sobre Arqueología de Menorca a la seu de la Creu Roja de Maó. (21 de març).
1983És a Eivissa per a entrevistar-se amb els directius de l’Institut d’Estudis Eivissencs i per a fer tasques de recollida de topònims parlant amb els pescadors del barri de la Penya (7 de juliol).
1983Viatge a Santander. Es troba amb Fernando Calderón.
1983És a Madrid i s’entrevista amb Manuel Fernández Miranda (18 de juliol).
1983Parteix a Barcelona per a anar cap al Pirineu. A Pineda es va trobar amb Joan Corominas, el professor Joseph Gulsoy de la Univeristat de Toronto (Canadà) i Carles Duarte Montserrat (19 de juliol).
1983És a Tolosa per a anar a veure les pintures rupestres de les coves de Nhaus i del Mas d’Asilh (22 de juliol).
1983És a Taüll amb Joan Coromines. JMP puja amb els pastors dels ramats que pasturen a una alçària de 3.000 metres per veure la flor d’edelwais (del 20 de juliol al 5 d’agost).
1983Visita l’abadia de Montserrat (5 d’agost).
1983Es desplaça a Menorca per motius professionals (23 de setembre).
1984És a Barcelona per motius professionals (19 de gener).
1984És a París per motius professionals (del 4 al 12 de febrer).
1984Fa una conferència a Eivissa en el Cicle de Jornades Culturals (20 de març).
1984Es desplaça a Menorca amb l’equip de TVE per a consultar a Maó els arxius de la família de Miquel Àngel Mir, cònsol de França a Menorca, entrevistar Deseado Mercadal i a Ciutadella per a filmar a la Sectària, la pedrera d’on es van treure les pedres per a construir les cases dels emigrants menorquins a Fort de l’Eau (25 de març). Un article del diari Menorca ressenya el motiu del viatge.
1984Va a Montblanc (Tarragona); València Ciutat i el monestir de Santa Maria del Puig de València per a consultar-hi heràldica, pintures i llibres sobre captius (mes d’abril).
1984Va a Algèria amb l’equip de TVE. Són a Oran i recorren el país de final d’abril fins al 10 de maig. El dia 6 són a la capital, l’Alger.
1984És a l’illa de Djerba amb l’equip de TVE (16 de maig).
1984És a Tunísia amb l’equip de TVE (22 de maig).
1984És a les valls de Tàrbena i Ebo, a Alacant, a petició de Joan Coromines per a fer unes comprovacions sobre toponímia mossàrab que necessitava urgentment per a l’Onomasticon Cataloniae i ell no hi podia anar. També va ser Torrevella, Benidorm, Guardamar, la Mata, Xàbia, la Torre de Moraire, Cap i Torre d’en Bolo, Vilajoiosa, Vinalopó (Santa Pola), Illa Plana o Nova Tabarca (Alacant). A més, es va desplaçar fin a Cullera, Gandia i Oliva (València); El Mojón (partió entre Múrcia i València); el mar Menor i el cap de Palos (Múrcia) (del 17 al 27 de juliol).
1984És a Malgrat i Sant Pol (Barcelona), Bedoll, la vall de Sant Nicolau, Boí (Lleida), Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Sant Grau, Tossa, Olot, Oix i Portbou (Girona) (mes de setembre).
1984És a Narbona tornant del Canigó amb Joan Coromines (24 de setembre).
1984És a Llançà amb el professor Coromines (1r d’octubre).
1984Va a la Jonquera; el Montseny, el Pont dels Molins; Parellada i Sant Martí d’Empúries (mes d’octubre).
1985És a París fent la transcripció toponímica del mapa de Dulcert i de Cresques i altres cartes nàutiques a la Biblioteca Nacional. També passeja pel barri jueu, fa recerca de llibres antics, va al cementeri de Père Lachaise i a galeries d’art (17 al 22 d’abril). Moltes dels viatges que va fer Josep Mascaró Pasarius els hem documentat a través de la seva correspondència personal (postals i cartes)
1985És a Florença per a consultar cartes nàutiques mallorquines dels segles XIV i XV (23 de maig).
1985És a Barcelona per a entrevistar-se amb alguns arqueòlegs, toponimistes i cartògrafs (24 de novembre).
1986És a Marsella, amb l’equip de TVE (3 de febrer). Al vespre surten cap a Còrsega. Hi faran fins a dia 7, que arribaran a Roma, on faran fins dia 9, dia que sortiran cap a Malta i Gozo.
1986És amb l’equip de TVE a Creta. A l’illa visiten el palau del Rei Minos, en el jardí del qual hi ha el bust de l’arqueòleg Sir Arthur Evans, que en va excavar el Palau a Knossos. Després van a Xipre, on visiten el parc arqueològic de Kourion. I posteriorment, parteixen cap a Roma (del 18 al 20 de febrer).
1986Dia 9 de març és a l’illa de Djerba amb l’equip de TVE, on visiten les ruïnes de Manninz (Tunísia). També van a Kantara, situada devora la Senda dels Camells.
1986Van a Sicília, on visiten el jaciment arqueològic de la Vall dels Temples, a Agrigento, a Sicília (17 de març). També van a Siracusa, amb l’equip de TVE (19 de març).
1986És a Gozo amb l’equip de TVE (28 de març).
1986Viatja a Tunísia amb l’equip de TVE (mes de març).
1986És a Catània i Palerm amb l’equip de TVE (del dia 1r al 6 d’abril).
1986Viatja a Sardenya, Sicília, Malta i Gozo amb l’equip de TVE (mes d’abril).
1986Amb l’equip de TVE és a Còrsega. Tornen a Filitosa, la més important estació arqueològica corsa. També van a Bonifacio, situada al sud de Còrsega (del 22 i 24 d’abril).
1986És a l’Alguer, Sardenya, amb l’equip de TVE, on visiten Nuragh Is Paras, a prop de Barumini  (del 23 al 28 d’abril). Dia 1 de maig s’entrevista a Cagliari amb el professor Giovanni Lilliu quan ja fa 25 anys que no es veuen.
1986És a Atenes i parteix cap a Santorini i altres tres illes gregues per a visitar restes de poblats prehistòrics (10 de maig).
1986És  amb l’equip de TVE a l’illa de Rodes, dia 26 va a Castellroig, l’illa més oriental, davant la costa turca d’entre dos i tres quilòmetres de llargada. Representa l’extrem oriental de l’expanssió catalana a la Baixa Edat Mitjana (25 de maig).
1986És a Limassol, Xipre. És dia de descans per a tot l’equip de TVE. Aprofita per a visitar el Museu Arqueològic i el castell on es va casar Ricard I Cor de Lleó i Berenguera, filla del rei de Navarra (29 de maig). El mes de juny és a Bellapais i a Salamis, zona d’ocupació turca al nord de Xipre.
1987Viatja a Califòrnia amb un grup nombrós de mallorquins Amics de Fra Juníper Serra. Dia 19, aprofitant el matí lliure a San Francisco, visita el museu arqueològic i el de Belles Arts (mes de setembre).
1988Viatja a Roma amb motiu de la beatificació de Fray Juníper Serra pel Papa Joan Pau II (25 de setembre).
1989És a Santander. Visita el Museu Arqueològic. L’edifici és obra de Jesús Carballo amb qui s’escrivia regularment des del temps que vivia a Ciutadella. Dina amb l’artista Fernando Calderón (27 de gener).
1989És a Tolosa per motius professionals (25 de maig).
1989És a París per motius professionals (25 de novembre).
1990És a Eivissa i a Formentera per motius professionals (12 i 13 de febrer).
1990És al Pirineu oriental amb Joan Coromines (2 de juny).
1990És a París per motius professionals (25 de juliol).
1990És a Perpinyà amb l’equip de TVE i més tard van a Carcassona (11 de setembre).
1992És a la fira ARCO a Madrid (17 de febrer).
1992És a Sevilla per a visitar l’Exposició Universal (9 d’octubre).
1993Passa uns dies a Madrid i a Toledo (mes de juliol) per a fotografiar unes monedes d’or encunyades a Mallorca per a l’Agenda Escolar 93-94 editada per Hora Nova, que és a la vegada un col·leccionable de 78 cromos de monedes. Aquesta agenda inclou l’escrit La moneda a les Illes Balears.
1993És al nord de Portugal, dia 9 d’octubre, i dia 10 és Pontedeume, la Corunya. Visita el Museu Arqueològic, tres poblats celtes i un de romano-cèltic (9 i 10 d’octubre).
1994Dina amb Albert Coromines a Collsacabra, a prop del Montseny, i més tard és a Pineda per a reunir-se amb Joan Coromines (13 de juliol).
SENSE DATAParticipa acompanyat d’Antoni Sbert Nicolau al Ral·li Barcelona-Sitges amb el Renault matrícula PM 937, propietat d’Antoni Darder Andreu.